« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-09 08:31:59
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa> > A co to jest weka???? ( mnie sie kojrzy wyłącznie w wekiem czyli slojem
do
> przetworów). I czy mnie sie wydaje, czy czeskie "rohliki" to niekoniecznie sa
> nasze rogaliki, raczej nasze buleczki zwykle, kanjzerki, jsli chodzi o rodzaj
> is trukture ciasta?Lekko wglupiona QD
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Weka w Krakowie to taka długa bułka na małe kromki. Masz rację,że czeskie
rohliki mają inną strukturę ciasta, dlatego też zalecam wekę( krakowską) albo
jakieś bułki ale nie słodkie...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-09 09:36:11
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa> Weka w Krakowie to taka długa bułka na małe kromki.
A w Kłodzku mówi się na wekę baton. :))
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 09:44:54
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa
----- Original Message -----
From: <k...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, April 09, 2002 10:30 AM
Subject: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa
>
> >
> U mnie wek (nie weka) to dluga bulka, najczesciej nazywana francuzem.
>
> Asia (Katowice)
>
> AAA, znaczy sie bułka paryska w Pozaniu kawiarką, kowiorkom zwana
Qd
Przeze mnie - warszawianke napływową - zwana bagietką? Czy taka trochę
grubsza, a krótsza zwna bułką wrocławską?
Pozdr,
AP
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 10:30:38
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa> > U mnie wek (nie weka) to dluga bulka, najczesciej nazywana francuzem.
> >
> > Asia (Katowice)
> >
> > AAA, znaczy sie bułka paryska w Pozaniu kawiarką, kowiorkom zwana
> Qd
>
>
> Przeze mnie - warszawianke napływową - zwana bagietką? Czy taka trochę
> grubsza, a krótsza zwna bułką wrocławską?
> Pozdr,
> AP
Myślę, że chodzi własnie o długą bułkę wrocławską, zwaną tez po prostu długa
bułką.
Mapet z Wrocławia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 12:34:34
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawaAnna Pawłowska-Pojawa napisala:
> > AAA, znaczy sie bułka paryska w Pozaniu kawiarką, kowiorkom zwana
> Qd
> Przeze mnie - warszawianke napływową - zwana bagietką?
Bagietka, to bagietka - chyba wszędzie tak samo nazywana :-)
> Czy taka trochę
> grubsza, a krótsza zwna bułką wrocławską?
O, to to - jak widać jest to najbardziej zmyłkowa bułka :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 15:04:26
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa
Krystyna Chiger schrieb:
>
> Anna Pawłowska-Pojawa napisala:
>
> > > AAA, znaczy sie bułka paryska w Pozaniu kawiarką, kowiorkom zwana
> > Qd
> > Przeze mnie - warszawianke napływową - zwana bagietką?
>
> Bagietka, to bagietka - chyba wszędzie tak samo nazywana :-)
>
> > Czy taka trochę
> > grubsza, a krótsza zwna bułką wrocławską?
>
> O, to to - jak widać jest to najbardziej zmyłkowa bułka :-)
u nas te krótsze nazywają się chleb kawiorowy (Kaviarbrot), a te długie,
to Baguette. Jest jeszcze bułka bagietkowa (Baguettebrötchen), ale toto
jest już bardzo krótkie. Nazw tyle, że uueb puchnie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-10 18:51:40
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa> > Weka w Krakowie to taka długa bułka na małe kromki.
> A w Kłodzku mówi się na wekę baton. :))
> Mapet
dochodze do wniosku, ze owa bulka to w naszym jezyku potrawa o najbardziej
zroznicowanym nazewnictwie
:)))
Kalina
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-14 09:37:15
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawaJa znam takie nazwy, może któras cos wyjasni:
-weka,
-francuz,
-bułka paryska,
-bułka kanapkowa,
-baton wyborowy,
-baton wrocławski,
Pozdrawiam
Anna
Użytkownik <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1861.0000021a.3cb15ab9@newsgate.onet.pl...
> > A co to jest weka???? ( mnie sie kojrzy wyłącznie w wekiem czyli slojem
do
> przetworów). I czy mnie sie wydaje, czy czeskie "rohliki" to niekoniecznie
sa
> nasze rogaliki, raczej nasze buleczki zwykle, kanjzerki, jsli chodzi o
rodzaj
> is trukture ciasta?Lekko wglupiona QD
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-18 17:13:25
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawaJa tak myslę już od dawna, a największy mam ubaw jak jestem w innym regionie
Polski i ide do sklepu, który nie jest samoobslugowy.
Jak wytłumaczyc to tej sprzedawczyni...
Pozdroweinia Anka
> dochodze do wniosku, ze owa bulka to w naszym jezyku potrawa o najbardziej
> zroznicowanym nazewnictwie
> :)))
>
> Kalina
> >
> >
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |