Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Halibut a dorsz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Halibut a dorsz

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-04-24 14:16:56

Temat: Halibut a dorsz
Od: oshin <o...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Dzień dobry,
zakupiłam sobie filety z halibuta. No i w poszukiwaniu na nie dobrego
pomysłu znalazłam świetny przepis na dorsza ;)
Pytanie brzmi, bo ja ignorant w temacie, czy mogę sobie rybki zamienić? Czy
będzie katastrofa? ;>
W przepisie owego dorsza piecze się ca 20 minut na blasze.

--
oshin, z nienacka znów
dorota bugla
dopadło mnie - http://oshin.jogger.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-04-24 14:18:24

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** oshin wrote:

> zakupiłam sobie filety z halibuta. No i w poszukiwaniu na nie dobrego
> pomysłu znalazłam świetny przepis na dorsza ;)
> Pytanie brzmi, bo ja ignorant w temacie, czy mogę sobie rybki
> zamienić? Czy będzie katastrofa? ;>

Zależy od przepisu. Halibut i Dorsz są nieco inną rybą.

> W przepisie owego dorsza piecze się ca 20 minut na blasze.

I to cały przepis? :>

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-04-24 15:08:00

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: oshin <o...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 24 Apr 2007 16:18:24 +0200, Konrad Kosmowski napisał(a):
>> W przepisie owego dorsza piecze się ca 20 minut na blasze.
>
> I to cały przepis? :>

Prawieże :> Do tego sól, pieprz, bazylia, mozarella i pomidory w połówkach.
--
oshin
dorota bugla
dopadło mnie - http://oshin.jogger.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-04-24 15:11:58

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** oshin wrote:

>>> W przepisie owego dorsza piecze się ca 20 minut na blasze.

>> I to cały przepis? :>

> Prawieże :> Do tego sól, pieprz, bazylia, mozarella i pomidory w
> połówkach.

Nie powinno być różnicy aczkolwiek ja bym tego Halibuta w ten sposób
nie robił, tzn. zrobiłbym po prostu z patelni w lekkiej panierce z
cytrynką. No ale ja bardzo lubię Halibuta dlatego bez dodatków. A Dorsz
jest zasadniczo rybą, którą właściwie można do wszystkiego (niezbyt
szlachetną). IMHO.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-04-24 16:40:53

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: oshin <o...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 24 Apr 2007 17:11:58 +0200, Konrad Kosmowski napisał(a):
> Nie powinno być różnicy aczkolwiek ja bym tego Halibuta w ten sposób
> nie robił,

Zrób :))))))) mniam
Było pyszne.

przepis za Jamiem Oliverem
Blachę posmarować oliwą, na to rybę (w oryginale dorsz). Smarujemy oliwą
oraz solimy i pieprzymy grubo ciosanymi przyprawami. Na to pomidory
koktajlowe w połówkach (czerwone i pomarańczowe), potem mozarella, bazylia,
trochę parmezanu. Skropione dodatkowo oliwą wsadzamy do piekarnika dość
wysoko, i pieczemy w temp. 220o przez ok. 15/20 minut (u mnie w
elektrycznym piekarniku zdecydowanie do 15 minut).

A do tego sałatka z ekskluzywnych resztek:
rukola, pomidory kotajlowe, oliwki, parmezan i prażone orzeszki pinii
jako sos vinegrait

Mniam, mniam, mniam.

--
oshin, ciągle z nienacka
dorota bugla
dopadło mnie - http://oshin.jogger.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-04-25 01:17:41

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 24 Apr 2007 18:40:53 +0200, oshin <o...@g...com> wrote:

>Dnia Tue, 24 Apr 2007 17:11:58 +0200, Konrad Kosmowski napisał(a):
>> Nie powinno być różnicy aczkolwiek ja bym tego Halibuta w ten sposób
>> nie robił,
>
>Zrób :))))))) mniam
>Było pyszne.
>
>przepis za Jamiem Oliverem
>Blachę posmarować oliwą, na to rybę (w oryginale dorsz). Smarujemy oliwą
>oraz solimy i pieprzymy grubo ciosanymi przyprawami. Na to pomidory
>koktajlowe w połówkach (czerwone i pomarańczowe), potem mozarella, bazylia,
>trochę parmezanu. Skropione dodatkowo oliwą wsadzamy do piekarnika dość
>wysoko, i pieczemy w temp. 220o przez ok. 15/20 minut (u mnie w
>elektrycznym piekarniku zdecydowanie do 15 minut).

Halibut to po dwudziestu minutach ma szanse utonac we wlasnym tranie -
w odroznieniu od lykowatego dorsza (jedzcie dorsze, ... gorsze!) jest
ryba mocno tlusta i dosyc miekka.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-04-25 06:03:33

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


a co to jest ta lekka panierka???
piotr

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-04-25 06:43:20

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: oshin <o...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 25 Apr 2007 01:17:41 GMT, Dariusz K. Ladziak napisał(a):
> Halibut to po dwudziestu minutach ma szanse utonac we wlasnym tranie -
> w odroznieniu od lykowatego dorsza (jedzcie dorsze, ... gorsze!) jest
> ryba mocno tlusta i dosyc miekka.

Po 15 minutach był bardzo, ale to bardzo smaczny, ale poeksperymentuję z
krótszym czasem :)
--
oshin
dorota bugla
dopadło mnie - http://oshin.jogger.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-04-25 07:43:56

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** clafoutis wrote:

> a co to jest ta lekka panierka???

Mąka.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-04-25 08:03:57

Temat: Re: Halibut a dorsz
Od: clafoutis <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski wrote:

> ** clafoutis wrote:
>
>
>>a co to jest ta lekka panierka???
>
>
> Mąka.
>
no tak.


piotr

p.s. a nie szkoda ryby???

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepis na tarte :-)
WIELKI POWRÓT MB, a Grobelnego zabito
do Magdaleny Bassett
ARYJSKA KSIEZNICZKA ARYA - WNUCZKA PANSLAVISTY
Panslavisto - na Twe Imieniny :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »