Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Huculka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Huculka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-30 07:46:55

Temat: Huculka
Od: "Iwona Malek" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora

HUCULKA

Skladniki na ciasto:
4 szkl. maki
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany

Skladniki na krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego
20 dag masla

Dodatkowo:
orzechy wloskie (ja zazwyczaj daje ok. 3 paczek, nie wiem ile jest to
wagowo, podejrzewam ze kazda paczka to 200 g)
dzem sliwkowy (lub inny kwasny) - sloiczek
6 bialek

Wykonanie:
1. Skladniki na ciasto zagniatamy razem, dzielimy na 2 czesci i wkladamy na
pol godziny do lodowki.
2. Schlodzone ciasto (polowa) rozkladamy na blasze, wylozonej papierem do
pieczenia (mi wychodzi zawsze duza blacha 24cm x 39 cm), smarujemy polowa
dzemu sliwkowego, na to wykladamy piane ubita z polowy bialek z dodatkiem
cukru i na piane polowe posiekanych orzechow. To wszystko wkladamy do
piekarnika i pieczemy ok 40 min (okolo, poniewaz przyszlo mi piec w roznych
piekarnikach raz musialo sie piec dluzej innym razem krocej, ciasto powino
byc zlote, orzechy lekko brazowe a przeswitujaca gdzie nie gdzie piana
brazowawa.
To samo robimy z pozostala czescia skladnikow.
3. Mleko wlewamy do malego garnuszka, wstawiamy na wiekszy garnek z gotujaca
sie woda i tak ogrzewamy to mleko przez 2 godziny (trzeba dolewac wrzatku do
wiekszego garnka, poniewaz raz spalilam ten wiekszy gdy woda cala
wykipiala:) po 2 godz. zdejmujemy, schladzamy mleko i ukrecamy z maslem (nie
wiem od czego to zalezy ale na poczatku masa wychodzila mi rzadka a nie
kremowa)
4. Schlodzone placki przekladamy kremem tak zeby gorny placek mial orzechy
na wierzchu:))

Ciasto jest niesamowite, pelne roznych smakow: slodycz kremu z mleka, smak
sliweczek z dzemu, no i przyprazone orzechy. Zaden facet ne oparl sie temu
ciastu, nie wiem dlaczego ale faceci jak sie dowiadywali ze bedzie Huculka
zawsze byli obecni na spotkaniach:))) Ciasto ostatni raz robilam na swoje
przyjecie slubne (w sumie nie bylo to tak dawno - w pazdzierniku bedzie
rok:))

Zyczac smacznego pozdrawiam serdecznie

Kaczucha







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-30 09:17:34

Temat: Re: Huculka
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> HUCULKA
>
czy to ciasto dobrze sie przechowuje?

tzn, ile wczesniej moge go upiec przed przyjeciem, azeby nie obawiac sie o
smak, nie mam na tyle duzej lodowki ani innego zimnego pomieszczenia do
przechowywania jedzenia, a impreze planuje w polowi wrzesnia, chociaz wtedy nie
jest juz b.goraco, ale pytam tak na wszelki wypadek

iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Logo grupy
Piwniczka z winem
Ciasto meksykańskie
Sernik kokosowy
Asia ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »