« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-30 07:46:55
Temat: HuculkaHUCULKA
Skladniki na ciasto:
4 szkl. maki
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany
Skladniki na krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego
20 dag masla
Dodatkowo:
orzechy wloskie (ja zazwyczaj daje ok. 3 paczek, nie wiem ile jest to
wagowo, podejrzewam ze kazda paczka to 200 g)
dzem sliwkowy (lub inny kwasny) - sloiczek
6 bialek
Wykonanie:
1. Skladniki na ciasto zagniatamy razem, dzielimy na 2 czesci i wkladamy na
pol godziny do lodowki.
2. Schlodzone ciasto (polowa) rozkladamy na blasze, wylozonej papierem do
pieczenia (mi wychodzi zawsze duza blacha 24cm x 39 cm), smarujemy polowa
dzemu sliwkowego, na to wykladamy piane ubita z polowy bialek z dodatkiem
cukru i na piane polowe posiekanych orzechow. To wszystko wkladamy do
piekarnika i pieczemy ok 40 min (okolo, poniewaz przyszlo mi piec w roznych
piekarnikach raz musialo sie piec dluzej innym razem krocej, ciasto powino
byc zlote, orzechy lekko brazowe a przeswitujaca gdzie nie gdzie piana
brazowawa.
To samo robimy z pozostala czescia skladnikow.
3. Mleko wlewamy do malego garnuszka, wstawiamy na wiekszy garnek z gotujaca
sie woda i tak ogrzewamy to mleko przez 2 godziny (trzeba dolewac wrzatku do
wiekszego garnka, poniewaz raz spalilam ten wiekszy gdy woda cala
wykipiala:) po 2 godz. zdejmujemy, schladzamy mleko i ukrecamy z maslem (nie
wiem od czego to zalezy ale na poczatku masa wychodzila mi rzadka a nie
kremowa)
4. Schlodzone placki przekladamy kremem tak zeby gorny placek mial orzechy
na wierzchu:))
Ciasto jest niesamowite, pelne roznych smakow: slodycz kremu z mleka, smak
sliweczek z dzemu, no i przyprazone orzechy. Zaden facet ne oparl sie temu
ciastu, nie wiem dlaczego ale faceci jak sie dowiadywali ze bedzie Huculka
zawsze byli obecni na spotkaniach:))) Ciasto ostatni raz robilam na swoje
przyjecie slubne (w sumie nie bylo to tak dawno - w pazdzierniku bedzie
rok:))
Zyczac smacznego pozdrawiam serdecznie
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-30 09:17:34
Temat: Re: Huculka> HUCULKA
>
czy to ciasto dobrze sie przechowuje?
tzn, ile wczesniej moge go upiec przed przyjeciem, azeby nie obawiac sie o
smak, nie mam na tyle duzej lodowki ani innego zimnego pomieszczenia do
przechowywania jedzenia, a impreze planuje w polowi wrzesnia, chociaz wtedy nie
jest juz b.goraco, ale pytam tak na wszelki wypadek
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |