Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik kokosowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik kokosowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-30 04:51:28

Temat: Sernik kokosowy
Od: "Tomek" <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciasto
10 dkg cukru pudru
25 dkg mąki
10 dkg margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
z w/w składników zarobić ciasto.

Masa serowa
1 kg sera
5 żółtek
25 dkg cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu śmietankowego
1/2 litra zimnego mleka

Ser zemleć.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Budyń rozpuścić z mlekiem.
Do utartych żółtek dodać ser- utrzeć.
Do tego dodać rozpuszczony z mlekiem budyń.
Blachę wysmarować tłuszczem- wyłożyć kruchym ciastem /brzegi blach wyłożyć
jwyżej/.
Wylać na ciasto masę serową. Piec ok. 40 minut.
Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami cukru pudru.
Na wyciągnięte ciasto z piekarnika- wyłożyć białak i posypać wiórkami
kokosowymi-1 paczka.
Włożyć do piekarniak.
Piec 10 minut. Upiec na kolor złoty.
**************************************
Życzę smaczego!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-30 07:10:22

Temat: Re: Sernik kokosowy
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Tomek <c...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k2qjd$77a$...@n...tpi.pl...
> Ciasto
> 10 dkg cukru pudru
> 25 dkg mąki
> 10 dkg margaryny
> 1 jajko
> 2 łyżki śmietany
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 cukier waniliowy
> z w/w składników zarobić ciasto.
>
> Masa serowa
> 1 kg sera
> 5 żółtek
> 25 dkg cukru kryształu
> 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego
> 1/2 litra zimnego mleka
>
> Ser zemleć.
> Żółtka utrzeć z cukrem.
> Budyń rozpuścić z mlekiem.
> Do utartych żółtek dodać ser- utrzeć.
> Do tego dodać rozpuszczony z mlekiem budyń.
> Blachę wysmarować tłuszczem- wyłożyć kruchym ciastem /brzegi blach wyłożyć
> jwyżej/.
> Wylać na ciasto masę serową. Piec ok. 40 minut.
> Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami cukru pudru.
> Na wyciągnięte ciasto z piekarnika- wyłożyć białak i posypać wiórkami
> kokosowymi-1 paczka.
> Włożyć do piekarniak.
> Piec 10 minut. Upiec na kolor złoty.


Tomeczku, kochany, czy Ty robiłeś własnoręcznie to cudo? Bo ja mam
wątpliwości co do pół litra mlika w tym przepisie, białek ni ma w serze,
jest mliko, czy to zamiast pulchne nie wyjdzie kluchowate, tak że nawet masa
kokosowa (uwielbiam kokos) tego nie uratuje, co? Ja robię sernik z budyniem,
ale tam się dodaje sproszkowany prosto z torebki zamiast mąki ziemniaczanej,
stąd moje wątpliwości.

ciekawska_Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-30 08:35:16

Temat: Re: Sernik kokosowy
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl>
w wiadomości do grup dyskusyjnych napisała:
> Tomeczku, kochany, czy Ty robiłeś własnoręcznie to cudo? Bo ja mam
> wątpliwości co do pół litra mlika w tym przepisie, białek ni ma w serze,
> jest mliko, czy to zamiast pulchne nie wyjdzie kluchowate, tak że nawet masa
> kokosowa (uwielbiam kokos) tego nie uratuje, co? Ja robię sernik z budyniem,
> ale tam się dodaje sproszkowany prosto z torebki zamiast mąki ziemniaczanej,
> stąd moje wątpliwości.

Pozwole sobie zabrac glos w sprawie tego sernika z kokosem,
potwierdzajac, ze przepis Tomka jest dobry i taka ilosc mleka
jest odpowiednia. Znam calkiem podobny przepis z niewielkimi
roznicami typu:
6 jajek zamiast 5;
2 torebki budyniu zamiast 1,5;
2 szkl. mleka zamiast 0,5 l;
dodatkowo w moim przepisie na mase serowa jest 4 lyzki oleju
i olejek pomaranczowy.

Sernik wychodzi naprawde bardzo dobry i nie ma obaw, ze wyjda
kluchy; dodatek budyniu spowoduje zgestnienie masy serowej.

Brawo dla Tomka, ze podal na grupe juz tyle przepisow na
smakowite ciasta :)
Ciasto to jest to, co ja lubie najbardziej ;-)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-30 09:26:20

Temat: Re: Sernik kokosowy
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k36b0$83a$...@n...lublin.pl...
>
> Pozwole sobie zabrac glos w sprawie tego sernika z kokosem,
> potwierdzajac, ze przepis Tomka jest dobry i taka ilosc mleka
> jest odpowiednia. Znam calkiem podobny przepis z niewielkimi
> roznicami typu:
> 6 jajek zamiast 5;
> 2 torebki budyniu zamiast 1,5;
> 2 szkl. mleka zamiast 0,5 l;
> dodatkowo w moim przepisie na mase serowa jest 4 lyzki oleju
> i olejek pomaranczowy.
>
> Sernik wychodzi naprawde bardzo dobry i nie ma obaw, ze wyjda
> kluchy; dodatek budyniu spowoduje zgestnienie masy serowej.



Ooooooooo, to fajnie, w takim razie na pewno zrobię. :-))

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-30 15:32:54

Temat: Re: Sernik kokosowy
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


o rany - ale brzmi pysznie!!!! niech zyja wiorki kokosowe:)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Asia ?
Powitanie na strone grupy :-)
Tort lodowy
Podroze kulinarne z Gotowanie to sztuka!
Zemaicziu "Kuchnia Bozenki" :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »