Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ikselka- ciasto ze śłiwkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ikselka- ciasto ze śłiwkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-18 13:16:27

Temat: Ikselka- ciasto ze śłiwkami
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Znalazłam w archiwum przepis na ciacho ze śliwkami. Napisałaś, żę można
nałóżyć ubitą pianę. Mam prośbę, możesz przybliżyć temat?
--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-18 14:02:33

Temat: Re: Ikselka- ciasto ze śłiwkami
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik pisze:
> Znalazłam w archiwum przepis na ciacho ze śliwkami. Napisałaś, żę można
> nałóżyć ubitą pianę. Mam prośbę, możesz przybliżyć temat?

Ciasto kruche lub półkruche z ułożonymi na nim śliwkami podpiec prawie
do stanu finalnego (można samo ciasto podpiec na blado, ułożyć szybko
śliwki i znowu podpiec do stanu braku surowości śliwek) - śliwki powinny
być już prawie upieczone. Wtedy wyjąć i szybko pokryć je dokładnie pianą
z 3-4 białek ubitą na sztywno ze sporą ilością cukru i z cukrem
waniliowym tak, aby śliwki nie "przeglądały" spod piany. Zapiec pianę na
jasnozłoty kolor. Krajać ciasto po wystudzeniu. Jak dla mnie - tylko to
ciasto istnieje jako "ze śliwkami" :-)
--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-18 14:24:04

Temat: Re: Ikselka- ciasto ze śłiwkami
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> Ciasto kruche lub półkruche z ułożonymi na nim śliwkami podpiec prawie
> do stanu finalnego (można samo ciasto podpiec na blado, ułożyć szybko
> śliwki i znowu podpiec do stanu braku surowości śliwek) - śliwki powinny
> być już prawie upieczone. Wtedy wyjąć i szybko pokryć je dokładnie pianą
> z 3-4 białek ubitą na sztywno ze sporą ilością cukru i z cukrem
> waniliowym tak, aby śliwki nie "przeglądały" spod piany. Zapiec pianę na
> jasnozłoty kolor. Krajać ciasto po wystudzeniu. Jak dla mnie - tylko to
> ciasto istnieje jako "ze śliwkami" :-)

Dziękuję, postaram sie utafić z czasem


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dlaczego mięso trzeba rozmrozić?
Znacie jakies fajne fora dotyczące żywienia, diet itd ?
Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?
ZUPA FASOLOWA...
jak obieracie dynie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »