| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-18 13:16:27
Temat: Ikselka- ciasto ze śłiwkamiZnalazłam w archiwum przepis na ciacho ze śliwkami. Napisałaś, żę można
nałóżyć ubitą pianę. Mam prośbę, możesz przybliżyć temat?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-18 14:02:33
Temat: Re: Ikselka- ciasto ze śłiwkamiGosia Plitmik pisze:
> Znalazłam w archiwum przepis na ciacho ze śliwkami. Napisałaś, żę można
> nałóżyć ubitą pianę. Mam prośbę, możesz przybliżyć temat?
Ciasto kruche lub półkruche z ułożonymi na nim śliwkami podpiec prawie
do stanu finalnego (można samo ciasto podpiec na blado, ułożyć szybko
śliwki i znowu podpiec do stanu braku surowości śliwek) - śliwki powinny
być już prawie upieczone. Wtedy wyjąć i szybko pokryć je dokładnie pianą
z 3-4 białek ubitą na sztywno ze sporą ilością cukru i z cukrem
waniliowym tak, aby śliwki nie "przeglądały" spod piany. Zapiec pianę na
jasnozłoty kolor. Krajać ciasto po wystudzeniu. Jak dla mnie - tylko to
ciasto istnieje jako "ze śliwkami" :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-18 14:24:04
Temat: Re: Ikselka- ciasto ze śłiwkamiIkselka pisze:
> Ciasto kruche lub półkruche z ułożonymi na nim śliwkami podpiec prawie
> do stanu finalnego (można samo ciasto podpiec na blado, ułożyć szybko
> śliwki i znowu podpiec do stanu braku surowości śliwek) - śliwki powinny
> być już prawie upieczone. Wtedy wyjąć i szybko pokryć je dokładnie pianą
> z 3-4 białek ubitą na sztywno ze sporą ilością cukru i z cukrem
> waniliowym tak, aby śliwki nie "przeglądały" spod piany. Zapiec pianę na
> jasnozłoty kolor. Krajać ciasto po wystudzeniu. Jak dla mnie - tylko to
> ciasto istnieje jako "ze śliwkami" :-)
Dziękuję, postaram sie utafić z czasem
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |