Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Indyk w sosie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Indyk w sosie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-06 15:26:16

Temat: Indyk w sosie
Od: "Grzegorz Skrzypkowski" <g...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich

W dzisiejszym programi "Gotowanie na ekranie" (TVP1 , godz. 11:15) był
przepis na Indyka w sosie miodowo-imbirowo-czsnkowym. Czy kots z grupowiczów
ma może przepis na ten specjał?? Ja za późno włączyłem telewizor i niestety
przegapiłem spis składnków. Bardzo prosze opomoc

Grzesiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-06 15:52:29

Temat: Re: Indyk w sosie
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Skrzypkowski <g...@p...pl> wrote:
> W dzisiejszym programi "Gotowanie na ekranie" (TVP1 , godz. 11:15) był
> przepis na Indyka w sosie miodowo-imbirowo-czsnkowym.
Mam taki przepis, wprawdzie nie z 'Gotowania na ekranie', ale mój własny.
Do sosu potrzebujemy: 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 3-4 łyżki
miodu, 3-4 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki sherry. Imbir ucieramy na tarce,
czosnek wyciskamy, wszystko razem mieszamy. Wrzucamy do tej mieszanki
mięso pokrojone w kostkę, zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy
mięso (ja obtaczam je jeszcze w mące, ale nie jest to konieczne), i smażymy
na złoty kolor. Dalej przygotowuję to w taki sposób: 2-3 pokrojone w paski
szalotki obsmażam przez chwilę na oleju/oliwie, potem dorzucam pędy bambusa,
wlewam marynatę, chwilę razem gotuję, potem wlewam pół szklanki rosołu
z kurczaka (może być z kostki), jeśli potrzeba, to zagęszczam mąką
ziemniaczaną, wrzucam mięso, i gotowe. Jeśli potrawa jest mało pikantna,
dorzucam jeszcze świeżego imbiru. Aha, te proporcje są na pół kilograma
mięsa z piersi indyka.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-06 19:49:03

Temat: Odp: Indyk w sosie
Od: "Grzegorz Skrzypkowski" <g...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuję bardzo. Juz wiem, co zona dostanie na Dzień Kobiet

Pozdrowionka

Grzesiek

Użytkownik Aneta Baran <b...@c...cern.ch> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8a0k7t$22n$...@s...cern.ch...
> Grzegorz Skrzypkowski <g...@p...pl> wrote:
> > W dzisiejszym programi "Gotowanie na ekranie" (TVP1 , godz. 11:15) był
> > przepis na Indyka w sosie miodowo-imbirowo-czsnkowym.
> Mam taki przepis, wprawdzie nie z 'Gotowania na ekranie', ale mój własny.
> Do sosu potrzebujemy: 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 3-4 łyżki
> miodu, 3-4 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki sherry. Imbir ucieramy na
tarce,
> czosnek wyciskamy, wszystko razem mieszamy. Wrzucamy do tej mieszanki
> mięso pokrojone w kostkę, zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie
odsączamy
> mięso (ja obtaczam je jeszcze w mące, ale nie jest to konieczne), i
smażymy
> na złoty kolor. Dalej przygotowuję to w taki sposób: 2-3 pokrojone w
paski
> szalotki obsmażam przez chwilę na oleju/oliwie, potem dorzucam pędy
bambusa,
> wlewam marynatę, chwilę razem gotuję, potem wlewam pół szklanki rosołu
> z kurczaka (może być z kostki), jeśli potrzeba, to zagęszczam mąką
> ziemniaczaną, wrzucam mięso, i gotowe. Jeśli potrawa jest mało pikantna,
> dorzucam jeszcze świeżego imbiru. Aha, te proporcje są na pół kilograma
> mięsa z piersi indyka.
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 11:38:12

Temat: Re: Indyk w sosie
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aneta Baran <b...@c...cern.ch> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8a0k7t$22n$...@s...cern.ch...
...
> na złoty kolor. Dalej przygotowuję to w taki sposób: 2-3 pokrojone w
paski
> szalotki obsmażam przez chwilę na oleju/oliwie, potem dorzucam pędy
bambusa,

A co to te "szalotki"?

Jader

p.s. Przepraszam, jestem zupelnym lajkonikiem...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 18:12:56

Temat: Re: Indyk w sosie
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora



--
Użytkownik Aneta Baran <b...@c...cern.ch> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8a0k7t$22n$...@s...cern.ch...
> Grzegorz Skrzypkowski <g...@p...pl> wrote:
Wrzucamy do tej mieszanki
> mięso pokrojone w kostkę, zostawiamy na pół godziny.

Jak duza musi byc ta kostka???
Planuje to zrobic w te sobote i zobaczymy co z tego mi wyjdzie.


--
~~~~~~~~~~~~~~~~
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 23:48:25

Temat: Re: Indyk w sosie
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Jader <j...@p...com.pl> wrote:
> A co to te "szalotki"?
Szalotka: cebulowa roślina z czosnkowatych, pochodzi prawdopodobnie z Azji.
Cebula drobna, uprawiana na przyprawę kuchenną. Łagodna w smaku.
W Polsce bardzo rzadko uprawiana, zastępuje się ją cebulą dymką.

Tyle w skrócie Maciej E. Halbański, a ja od siebie dodam, że wygląda
jak podłużna cebulka, ma lekko fioletowe łuski, intensywny zapach
i bardziej słodki smak. Z francuskiego 'echalotte'.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 23:50:26

Temat: Re: Indyk w sosie
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Artur Nowacki <a...@l...home.pl> wrote:
> Jak duza musi byc ta kostka???
> Planuje to zrobic w te sobote i zobaczymy co z tego mi wyjdzie.
Nie za duża, nie za mała. Ja zazwyczaj kroję, jak mi wyjdzie, tzn.
nieco większe od pojedynczego klawisza na klawiaturze :-)
Czyli jakieś 1.5 cm na 1.5 cm. Oczywiście, nie musi być to kostka
regularna i krojona 'od linijki' ;-)

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-13 09:13:00

Temat: Indyk w sosie imbirowym
Od: "Czeraniuk, Dorota" <D...@d...depfa-it.com> szukaj wiadomości tego autora

Wypróbowałam poniższy przepis na znajomych. Przyznaję, że niestety nie
miałam pędów bambusa (za to marchewkę:)), a zamiast sherry dodałam
wytrawnego wina. Bardzo pyszny i oryginalny.
Doti

-----Oryginalna wiadomość-----
Od: Aneta Baran [mailto:b...@c...cern.ch]
Ogłoszono: 6 marca 2000 16:52
Ogłoszono do: kuchnia
Konwersacja: Indyk w sosie
Temat: Re: Indyk w sosie


Grzegorz Skrzypkowski <g...@p...pl> wrote:
> W dzisiejszym programi "Gotowanie na ekranie" (TVP1 , godz. 11:15) był
> przepis na Indyka w sosie miodowo-imbirowo-czsnkowym.
Mam taki przepis, wprawdzie nie z 'Gotowania na ekranie', ale mój
własny.
Do sosu potrzebujemy: 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 3-4
łyżki
miodu, 3-4 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki sherry. Imbir ucieramy na
tarce,
czosnek wyciskamy, wszystko razem mieszamy. Wrzucamy do tej mieszanki
mięso pokrojone w kostkę, zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie
odsączamy
mięso (ja obtaczam je jeszcze w mące, ale nie jest to konieczne), i
smażymy
na złoty kolor. Dalej przygotowuję to w taki sposób: 2-3 pokrojone w
paski
szalotki obsmażam przez chwilę na oleju/oliwie, potem dorzucam pędy
bambusa,
wlewam marynatę, chwilę razem gotuję, potem wlewam pół szklanki rosołu
z kurczaka (może być z kostki), jeśli potrzeba, to zagęszczam mąką
ziemniaczaną, wrzucam mięso, i gotowe. Jeśli potrawa jest mało
pikantna,
dorzucam jeszcze świeżego imbiru. Aha, te proporcje są na pół kilograma
mięsa z piersi indyka.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-16 11:25:19

Temat: Re: Indyk w sosie imbirowym
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch> szukaj wiadomości tego autora

Czeraniuk, Dorota <D...@d...depfa-it.com> wrote:
> Wypróbowałam poniższy przepis na znajomych. Przyznaję, że niestety nie
> miałam pędów bambusa (za to marchewkę:)), a zamiast sherry dodałam
> wytrawnego wina. Bardzo pyszny i oryginalny.
Cieszę się, że smakowało. W ten sam sposób można przyrządzić np. kurczaka,
albo kurze skrzydełka, które jednak wymagają nieco dłuższego gotowania,
tzn, po obsmażeniu i przyrządzeniu sosu należy je jakies 15-20 minut poddusić.

Anetek
--
A...@c...ch | http://www.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-17 18:43:44

Temat: Re: Indyk w sosie imbirowym
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Czeraniuk, Dorota" <D...@d...depfa-it.com>
napisał w wiadomości
news:D4879F3EBA84D311A88A00105A6C87A93B0DAA@strzeszy
nska1.domdata.depfa-it.c
om...
> Wypróbowałam poniższy przepis na znajomych. Przyznaję, że niestety nie
> miałam pędów bambusa (za to marchewkę:)), a zamiast sherry dodałam
> wytrawnego wina. Bardzo pyszny i oryginalny.
> Doti


Ja bede to robił jutro i mam nadzeje ze wyjdzie mi tak jak należy. Wiec
wszystko w moich rekach :-)


--
~~~~~~~~~~~~~~~~
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Amerykanskie nalesniki
Fondue - jaki olej
Kuchnia Francuska
Amerykanskie nalesniki - POMOCY
Torcik czekoladowy bez pieczenia??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »