« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-19 20:24:06
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuWladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> Z sol±? to solê siê soli i suszy?
Kto to wie - ale pure z soli jest znakomite bo sama sie i tak rozpada :-)))
Jeszcze lepsze jest pociapane mieso z krabow - byle swiezych - bo jest
niezwykle soczyste i slodkawe. Mniam, mniam...
> Dlaczego nagie? Poached eggs oeufs po francusku oeufs pochés to
> przecie¿ jajka w woreczkach, czy kieszonkach. Po polsku to jajka w
> koszulce. ;-)
Tak, tak, w woreczkach... Ale to nagie jajo - bez skorupki - ktore
(ostroznie!) wrzuca sie do wrzatku... Poza tym - ladnie brzmi - nagie jajka,
zarowno po PL jak i FR. No i po FR mozna sobie robic jaja z gra slow nt.
jajek smazonych i jajek nagich (niestety, po ANG juz nie, bo wychodza nagie
orzechy :-)))
> Czy my¶lisz, ¿e na pytanie o przepis powinni¶my podawaæ to,
co podaj± w
> przeciêtnej restauracji francuskiej?
IMO to teoretyzowanie jest dobre na pl.sztuka.kulinarna albo
alt.gastronomia, ale na pl.kuchnia sie po prostu gotuje i fajnie jest podwac
przepisy wyeksperymentowane, dzialajace i opatrzone komentarzem, bo w sieci
mozna znalezc dziesiatki milionow przepisow tylko ze niewiadomej jakosci
albo/i dwuznacznych. A tutaj wlasnie fajnie jest mowic o tym co dziala w
praktyce, a jak go zwal, to go zwal...
>Czyli, jak pisa³em wêdzonym schabem.
Canadina bacon - wedzony schab? Przeciez to boczek, tylko nie przerastany
tluszczem. Wdziales kiedys cus takiego? Za komuny mozna bylo kupic "bekon"
co bylo prawie-prawie...
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-19 20:29:34
Temat: Re: Jajko po BenedyktyńskuBeza <s...@t...pl> napisał(a):
> Witam
> Czy ktoś z Was zna może przepis na jajko po Benedyktyńsku?
> Pozdrawiam
> Beza z Opola
Podam przepis bo naprzynudzalem zdrowo w tym watku i pewnie siedzisz w
stuporze przed monitorem, czytasz moje bzdety i zalamujesz rece...Taki to
USENET jest wlasnie...Zadaj pytanie a (moze...) dostaniesz odpowiedz ale na
pewno dyskusja "zdryfuje" pomiedzy manowce.
Eggs Benedict. Przepis troche skundlony na potrzeby polskie (nie
ma "canadian bacon") ale baaaaardzo smaczny... Na 3 osoby (2 jajka na
twarz.)
Sos hollandaise
1/2 szklanki masla
2 zoltka
1 lyzka soku z cytryny (mozna wiecej - zalezy od wielkosci kaca...)
pare kropli (doslownie...) sosu Worcestershire
1/4 szklanki gotujacej sie wody
szczypta soli
szczypta pieprzu kajenskiego
szczypta bialego pieprzu (moze nie byc)
Jajka, etc.
3 ladne pomidory, dobrze umyte i przekrojone na cwiartki
12 plastrow szynki wedzonej, troche wiekszych niz grzanki, coby sobie
zwisaly na boki
6 jajek (bardzo swiezych - jak najswiezszych)
6 grubych grzanek z chleba zytniego albo jaki kto lubi, byle nie slodki...
Grzanki posmarowac maslem.
1. Zrobic sos hollandaise. Potrzeba garnek do kapieli wodnej (maly garnek,
zanurzony w wodzie w wiekszym garnku, np. zestaw do gotowania kaszy
gryczanej.)
Wode w duzym garnku zagotowac. W malym garnku ubic dwa zoltka z sokiem z
cytryny i sosem Worcestershire. Dodac 3 lyzki stolowe masla. Wlozyc garnek
do kapieli wodnej. Gotowac CIAGLE MIESZAJAC az maslo sie rozpusci a sos
zacznie gestniec. Dodac nastepne 3 lyzki stolowe masla, pdogotowac CIAGLE
MIESZAJAC az maslo sie rozpusci i dodac reszte masla. Poczekac az sie
rozpusci i powoli wlacz 1/4 szklanki gotujacej sie wody CIAGLE MIESZAJAC.
Gotowac CIAGLE MIESZAJAC przez 2-3 minuty, az sos znowu troche zgestnieje.
Zdjac z ognia, dodac sol i pieprze kajenski i ew. pieprz bialy, wymieszac i
dac postac przez pare minut w kapieli wodnej.
Mozna oczywiscie zrobic sos hollandaise wedlug innego przepisu - co komu
podpada.
2. Przyrzadzic jajka, etc.
Nagrzac piecyk na najwyzsza temperature, wlozyc szynke i pomidory i "broil"
az szynka zacznie brazowiec a pomidory sa gorace. (Trwa to - w zaleznosci
od piecyka - ok 4-5 minut.)
Przyrzadzic jajka: w glebokiej patelni zagotowac ok 3-4 cm lekko osolonej
wody. Ostroznie wlozyc jajka - najlepiej BARDZO POWOLI I OSTROZNIE wbic
jajka pojedynczo do plytkiej miseczki i sprytnie "wlac"do lekko gotujacej
sie wody. Gotowac az bialko bedzie sciete i utworzy otoczke naookolo
plynnego zoltka a calosc bedzie goraca - 3-5 minut, dluzej jesli jajka sa z
lodowki. Jajka wyjac pojedynczo - OSTROZNIE - duza plaska lyzka dziurawa i
od razu podawac.
3. Podac.
Na talerzu polozyc dwie grzanki, na kazdej grzance polozyc plasterek szynki
(mozna wgniesc srodek grzanki lyzka stolowa aby utworzyc taka "kokilke") na
to po jajku na kazda grzanke (ostroznie zeby sie nie rozlalo...) i polac
troche sosem. Polozyc pomidory obok. Pomidory poslic nieco i popieprzyc.
Udekorowac galazka pietruszki. Reszte sosu podac w miseczce aby sobie
ludzie sami lali na jajka.
Mozna podac na boku np. melona pokrojonego w kulki, szpinak na kwasno, etc.
Co komu podpada. Ponoc dobre na kaca :-))) Jak kto ma, mozna wrzucic pare
kaparow w occie na grzanki.
Przy odrobinie praktyki mozna to tak zsynchronizowac ze wszystko (jajka,
szynka, pomidory, grzanki i sos) sa gorace i gotowe jednoczesnie.
Uklony.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 20:39:00
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuKot wrote:
> Ze sklepu. Ale we Francji ;)
>
tak tez sobie myslalem, ze nie u nas :(
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 21:22:22
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuIn article <cg3296$17k$1@inews.gazeta.pl>,
"eM eL" <b...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
>
> > Z sol±? to solê siê soli i suszy?
>
> Kto to wie - ale pure z soli jest znakomite bo sama sie i tak rozpada :-)))
> Jeszcze lepsze jest pociapane mieso z krabow - byle swiezych - bo jest
> niezwykle soczyste i slodkawe. Mniam, mniam...
>
> > Dlaczego nagie? Poached eggs oeufs po francusku oeufs pochés to
> > przecie¿ jajka w woreczkach, czy kieszonkach. Po polsku to jajka w
> > koszulce. ;-)
>
> Tak, tak, w woreczkach... Ale to nagie jajo - bez skorupki - ktore
> (ostroznie!) wrzuca sie do wrzatku... Poza tym - ladnie brzmi - nagie jajka,
> zarowno po PL jak i FR. No i po FR mozna sobie robic jaja z gra slow nt.
> jajek smazonych i jajek nagich (niestety, po ANG juz nie, bo wychodza nagie
> orzechy :-)))
>
> > Czy my¶lisz, ¿e na pytanie o przepis powinni¶my
> > podawaæ to, co podaj± w
> > przeciêtnej restauracji francuskiej?
>
> IMO to teoretyzowanie jest dobre na pl.sztuka.kulinarna albo
> alt.gastronomia, ale na pl.kuchnia sie po prostu gotuje i fajnie jest podwac
> przepisy wyeksperymentowane, dzialajace i opatrzone komentarzem, bo w sieci
> mozna znalezc dziesiatki milionow przepisow tylko ze niewiadomej jakosci
> albo/i dwuznacznych. A tutaj wlasnie fajnie jest mowic o tym co dziala w
> praktyce, a jak go zwal, to go zwal...
Praktyka polega według mnie na gotowaniu. Gotowaniu w kuchni. Nie na
dyskusji o gotowaniu w kuchni, czy na bieganiu po przeciętnych
restauracjach.
Natomiast w dyskusjach na pl.rec.kuchnia uczestniczę od ośmiu lat u
zawsze ceniłem sobie tu to, że nie jest to tylko miejsce wymiany
przepisów czy palania coo się komu udało mw kuchni, a co nie, lecz także
krytyki kulinarnej, rozmowie o tradycji, o związkach kuchni i kultury.
Niestety wraz z rozpowszechnieniem się internetu i anonimowych kot
pocztowych poziom tej listy bardzo się pod tym względem obniżył, ale ja
jestem przywiązany do dawnej jej formuły.
>
> >Czyli, jak pisa³em wêdzonym schabem.
>
> Canadina bacon - wedzony schab? Przeciez to boczek, tylko nie przerastany
> tluszczem.
Nie wiem co sprzedają jako canadian bacon w Twoim sklepiku, czy co dają
do Eggs Benedict w warszawskich restauracjach. Ja oparłem się na dwu,
zwykle wiarygodnych książkach - P. Dowell, A Bailey, The Book of
Ingredients, oraz J. Rogers, Encyclopedia of Food and Nutrition. Obie
zgodnie podają, że Canadian Bcon to wędzony schab. Przypuszczam,
przyszło to z Francji, gdzie ta nazwa też może się odnosić do wędzonego
schabu. Zob. np. <http://tinylink.com/?UouJQUYNuF>
> Wdziales kiedys cus takiego?
Nie bój się, widziałem różne rodzaje bekonu.
>Za komuny mozna bylo kupic "bekon"
> co bylo prawie-prawie...
Bekon według polskiej terminologii kulinarnej to właśnie peklowany i
wędzony schab z przylegającą cienką warstwą tłuszczu. T jesto właśnie
to, co z takim rozrzewnieniem wspominasz.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-19 21:26:54
Temat: Re: Jajko po BenedyktyńskuIn article <cg32jd$2oj$1@inews.gazeta.pl>,
"eM eL" <b...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote:
> Sos hollandaise
A cóż to znowu takiego? To co po francusku nazywa się sauce hollandaise
a po polsku nazywa się sosem holenderskim?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 14:31:22
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
[...]
> Niestety wraz z rozpowszechnieniem się internetu i anonimowych kont
> pocztowych poziom tej listy bardzo się pod tym względem obniżył, ale
ja
> jestem przywiązany do dawnej jej formuły.
Co prawda to prawda.
> > >Czyli, jak pisa³em wêdzonym schabem.
> >
> > Canadina bacon - wedzony schab? Przeciez to boczek, tylko nie
przerastany
> > tluszczem.
>
> Nie wiem co sprzedają jako canadian bacon w Twoim sklepiku, czy co
dają
> do Eggs Benedict w warszawskich restauracjach. [...]
Co innego dostanie sie pod tą nazwą w Montrealu a co innego w Toronto.
Zresztą tu macie odpowiedź:
http://www.realcanadianbacon.com/
> Bekon według polskiej terminologii kulinarnej to właśnie peklowany i
> wędzony schab z przylegającą cienką warstwą tłuszczu. T jesto właśnie
> to, co z takim rozrzewnieniem wspominasz.
W Kanadzie stosują dwa różniące się rodzaje rozbioru tuszy wieprzowej;
francuski [Parisian cut / coupe parisienne] i amerykański [North
American / coupe nord-americaine].
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.742 / Virus Database: 495 - Release Date: 04-08-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 15:52:28
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuIn article <cg7mbm$kd6$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> >
> > Nie wiem co sprzedają jako canadian bacon w Twoim sklepiku, czy co
> dają
> > do Eggs Benedict w warszawskich restauracjach. [...]
>
> Co innego dostanie sie pod tą nazwą w Montrealu a co innego w Toronto.
> Zresztą tu macie odpowiedź:
> http://www.realcanadianbacon.com/
Przeglądnąłem i owszem, ciekawe, ale też tam wyraźnie piszą, że
kanadyjski bekon robi się ze schabu, i że w USA nazywają "Canadian
bacon" schab wędzony.
>
>
> > Bekon według polskiej terminologii kulinarnej to właśnie peklowany i
> > wędzony schab z przylegającą cienką warstwą tłuszczu. T jesto właśnie
> > to, co z takim rozrzewnieniem wspominasz.
>
> W Kanadzie stosują dwa różniące się rodzaje rozbioru tuszy wieprzowej;
> francuski [Parisian cut / coupe parisienne] i amerykański [North
> American / coupe nord-americaine].
Ale akurat, jeżeli chodzi o to z czego robi się bekon, to nie ma chyba
większej różnicy. Tyle , że w USA wycina się schab w całości, a we
Francji dzieli na przedni ( carré) i tylny (cotes de filet)
> ---
> Outgoing mail is certified Virus Free.
> Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
> Version: 6.0.742 / Virus Database: 495 - Release Date: 04-08-19
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 16:18:37
Temat: Re: Jajko po Benedykty?sku
Wladyslaw Los wrote:
> In article <cg7mbm$kd6$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
>
> > >
> > > Nie wiem co sprzedają jako canadian bacon w Twoim sklepiku, czy co
> > dają
> > > do Eggs Benedict w warszawskich restauracjach. [...]
> >
> > Co innego dostanie sie pod tą nazwą w Montrealu a co innego w Toronto.
> > Zresztą tu macie odpowiedź:
> > http://www.realcanadianbacon.com/
>
> Przeglądnąłem i owszem, ciekawe, ale też tam wyraźnie piszą, że
> kanadyjski bekon robi się ze schabu, i że w USA nazywają "Canadian
> bacon" schab wędzony.
W USA Canadian bacon to gotowana wedzona poledwica. Schab wedzony to smoked
pork loin, albo smoked pork chops. Zupelnie inaczej smakuje.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 16:50:14
Temat: Re: Jajko po Benedykty?skuIn article <4...@o...com>,
Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > In article <cg7mbm$kd6$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> > "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> >
> > > >
> > > > Nie wiem co sprzedają jako canadian bacon w Twoim sklepiku, czy co
> > > dają
> > > > do Eggs Benedict w warszawskich restauracjach. [...]
> > >
> > > Co innego dostanie sie pod tą nazwą w Montrealu a co innego w Toronto.
> > > Zresztą tu macie odpowiedź:
> > > http://www.realcanadianbacon.com/
> >
> > Przeglądnąłem i owszem, ciekawe, ale też tam wyraźnie piszą, że
> > kanadyjski bekon robi się ze schabu, i że w USA nazywają "Canadian
> > bacon" schab wędzony.
>
> W USA Canadian bacon to gotowana wedzona poledwica. Schab wedzony to smoked
> pork loin, albo smoked pork chops. Zupelnie inaczej smakuje.
Trzeba ustalić terminologię.
Schab to odcinek lędźwiowy i grzbietowy półtuszy wieprzowej. W
terminologii amerykańskiej jest to o ile wiem "loin". Główną częścią
schabu jest długi mięsień grzbietu zwany też schabem (sprzedawany
oddzielnie to tzw. "schab bez kości") albo polędwicą zewnętrzną lub po
prostu polędwicą wieprzową. W USA to, o ile wiem "boneless pork back".
Z tego robi się właśnie bekon.
Zapewne jest tak jak piszesz, jednak na stronie podanej przez Jerzego
podają, że:
Over time the United States believed that Canadian bacon was smoked back
bacon although true Canadian bacon is not smoked. Our Canadian product
is classified by the USDA as uncooked Canadian bacon and is Canadian #1
peameal back bacon.
Także cytowane przeze mnie uprzednio w tym wątku książki podają, że
Canadian bacon to wędzony schab.
Terminologia dotycząca rozbioru mięs jest w ogóle zawikłana, bo nie
tylko w różnych krajach rozmaicie mięso się dzieli i rozmaicie nazywa
poszczególne kawałki, ale zmienia się to też z czasem i np. inaczej to
wygląda w dawnych, a inaczej we współczesnych książkach kucharskich.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-21 16:53:13
Temat: Re: Jajko po Benedykty?sku
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-
> Także cytowane przeze mnie uprzednio w tym wątku książki podają, że
> Canadian bacon to wędzony schab.
Władysław wie lepiej
ella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |