| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2003-09-15 11:43:28
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk45l0$scb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ========
> Jestem już wyczerpany dyskusją :-}
> Tylko dlaczego te cholerne jaja nie wiedzą, że mają się denaturować i w
> słonej wodzie mimo wszystko pękają i się wylewają? Glupie jakie, czy co?
Wiesz, mnie tez ta dyskusja zmeczyla.. ;)
Mysle, ze zalezy od zawartosci soli w wodzie. Gdy jest zbyt mala, to jajko
sie wyleje...
Jezeli chcesz wiedziec dokladnie, to moge pogadac z moim bratem, on wie
wszystko ;). A zwlaszcza o fizyce :).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2003-09-15 12:02:01
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajekDnia 2003-09-15 13:43, Użytkownik Anna Ladorucka napisał :
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bk45l0$scb$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>========
>>Jestem już wyczerpany dyskusją :-}
>>Tylko dlaczego te cholerne jaja nie wiedzą, że mają się denaturować i w
>>słonej wodzie mimo wszystko pękają i się wylewają? Glupie jakie, czy co?
>
>
> Wiesz, mnie tez ta dyskusja zmeczyla.. ;)
> Mysle, ze zalezy od zawartosci soli w wodzie. Gdy jest zbyt mala, to jajko
> sie wyleje...
> Jezeli chcesz wiedziec dokladnie, to moge pogadac z moim bratem, on wie
> wszystko ;). A zwlaszcza o fizyce :).
A ja zauwazylem, ze nie pekaja mi w wiekszosci jajka o ciemnej skorupce.
I to nie tylko te z ferm, ale takze od moich kurek. Niezaleznie od
karmy, czy slonej wody. Nawet ciut octu dodawalem by sprawdzic...
Zapalencom polecam experymenty z jajkiem moczonym w occie(surowe
jajko)... Jajko w "butelce"
Surowe jajko kurze umieszczamy w słoiczku i zalewamy octem, moczymy
około 24 godzin. Kwas octowy reaguje ze skorupką i można zobaczyć, że
białko i żółtko otoczone są cienką błoną (resztki skorupki można
delikatnie zetrzeć).
Następnie ostrożnie wylewamy ocet z naczynia, kilka razy można
przepłukać wodą jajko w naczyniu, a następnie spróbować umieścić je w
butelce po śmietanie (lub innej butelce z szeroką szyjką). Do butelki
wlewamy wodę i pozostawiamy na kolejne 24 godziny. Obserwujemy, że jajko
pęcznieje i osiąga rozmiary jajka kaczego (gęsiego).
Dlaczego?
Błona jajka ma bardzo drobne pory (jest to błona półprzepuszczalna)
przez które mogą przecisnąć się małe cząsteczki wody. Cząsteczki białka
są na to za duże. Woda przenika do wewnątrz, a białko nie może
przedostać się na zewnątrz - jest to zjawisko osmozy, które bardzo
często występuje w przyrodzie (w komórkach, naczyniach krwionośnych).
Osmoza do dyfuzja (samoczynne rozprzestrzenianie się substancji w innej)
przez półprzepuszczalną błonę.
Jeżeli wyjmiemy jajko z wody lub zanurzymy w stężonym roztworze soli
kuchennej to jajko skurczy się.
Dac to dzieciakowi, nich pochwali sie w szkole... Furora murowana ;-D A
jak wzrosnie jego prestiz ;-D
Pozdrawiam
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2003-09-15 20:25:55
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajekOn Mon, 15 Sep 2003 13:09:53 +0200, Marcin E. Hamerla
<X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
>
>Sprobuje kupic to ustrojstwo do nakluwania.
A to nie mozna zwykla szpilka?
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2003-09-15 20:30:12
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajekUżytkownik Sabinka napisał:
> On Mon, 15 Sep 2003 13:09:53 +0200, Marcin E. Hamerla
> <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> wrote:
>
>
>>Sprobuje kupic to ustrojstwo do nakluwania.
>
>
> A to nie mozna zwykla szpilka?
>
na 99% zgnieciesz wtedy jajko
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |