| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2003-09-15 09:21:02
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk3u4k$e2m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja.
> =========
> Owszem, mam super jajka :-},
ROTFL :) Wiedzialam, ze tak zareagujesz :)))
> =========
>
> > Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
> > bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie
> =========
> Tak, czasem jajko pęknie, ale NIE WYCIEKNIE bo wcześniej zdąży się ściąć i
o
> to chodzi (chyba, że robisz pisanki).
Cos tam czasem wycieknie.
> =========
> > Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
> > fizyki?
> =========
> Przyszło. Ale wiem też z lekcji fizyki, że zjawisko osmozy, o które
zapewne
> Ci chodzi nie działa w trakcie trzech minut gotowania.
Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet dziala
podobnie.
> A to dodaj szczyptę soli do śmietany, aby się nie ścięła, a to octu do
jaj,
> a to tego do tamtego, aby coś źle nie poszło. Większość tych cudownych
> sposobów w żaden sposób nie trzyma się kupy i nie ma racjonalnego
> wyjaśnienia.
Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych porad
pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2003-09-15 09:22:18
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Połamała mi się odpowiedź, więc jeszcze raz:
> > Cos tam czasem wycieknie.
> > >
> =========
> To znaczy, że jeszcze za szybko doprowadzasz do wrzenia.
> =========
>
>
> > Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
> > denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet
dziala
> > podobnie.
> =========
> Tylko jakim cudem dostaną się one do środka skorupki w ciągu trzech minut
w
> dostatecznie dużej ilości? Poza tym wiele razy w życiu soliłem surowe jajo
> (rozbite) i jakoś się nie ścinało
==========
> > Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych
porad
> > pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
> > doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
> > niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
========
Pewnie tak, i dlatego dobra śmietana, zrobiona z mleka i nie oszukana nigdy
się nie ścina, a te produkty z różnymi dodatkami, to nawet po wsypaniu łyżki
soli się zetną.
Ale i tak każdy ma swoje wypróbowane metody. Albo takie, w które wierzy że
działają (i fizyce nic do tego :-}
waldek
========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2003-09-15 09:32:28
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk40ej$j2l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Połamała mi się odpowiedź, więc jeszcze raz:
>
>
> > > Cos tam czasem wycieknie.
> > > >
> > =========
> > To znaczy, że jeszcze za szybko doprowadzasz do wrzenia.
To jest Twoja teoria i jakby to powiedziec... Twoj obrzadek ;).
> >
> > > Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
> > > denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet
> dziala
> > > podobnie.
> > =========
> > Tylko jakim cudem dostaną się one do środka skorupki w ciągu trzech
minut
> w
> > dostatecznie dużej ilości?
Nie musza sie dostawac do srodka.
> > Poza tym wiele razy w życiu soliłem surowe jajo
> > (rozbite) i jakoś się nie ścinało
To bardzo dziwne, ze sie nie scinalo. Wg praw fizyki powinno.
Wysalanie bialek jest jedna z powszechnie stosowanych metod izolacji bialek.
Sama ja stosowalam z powodzeniem. W laboratorium, nie w kuchni, ale w kuchni
tez powinna dzialac ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2003-09-15 09:36:56
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Marcin E. Hamerla:
> waldek napisal(a):
>
>
>>A cóż to za gusła i zabobony? Przecz z cIEMNOGRODEM!
>>
>>Jajka pękają kiedy wrzuci się je do wrzątku bo obijają się wtedy o siebie i
>>o dno, pękają i wyciekają. Najprościej zapobiec więc temu wkładając je do
>>zimnej wody i doprowadzać do wrzenia na niezbyt dużym ogniu.
>
>
> Wtedy tez pekaja. I wiecej z nich wycieka niz gdy sie wrzuci od razu
> na wrzatek.
to od wrzucania pękają. Ja je ostrożnie wkładam. Daję bardzo mało wody
(gotują się w parze) i nakłuwam pęcherzyk powietrzny. Na ogół nie
pękają, chyba, że skorupka felerna.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2003-09-15 10:00:36
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek> Waldek, co powoduje sol dodana do wody w ktorej gotujemy jaja?
========
1) Jest slona
2) garnek z zawartoscia jest ciezszy
3) zmienia sie gestosc roztworu
4) zmienia sie temperatura topnienia roztworu z wylaczeniem samych jajek
5) poza tym nalezy rozpatrzyc dwa przypadki:
a) sól nie byla jodowana - mamy dwa podprzypadki:
I) sól warzona - nalezy zastosowac metody topologii
nieorganicznej do obliczenia gradientu dywergencji
krzywoliniowej na powierzchni jaja w poblizu jego
wezszego wierzcholka.
II) sól kamienna - nalezy odczynic obrzadek bialej magii
z odcieniem fioletowym wg kodeksu lozy masonskiej
z Podola wschodniego z marca 1846r
b) sól byla jodowana - wspólczesna nauka jest bezradna
6) trzeba wyplukac rece po soli lub umyc lyzeczke, która wsypywalismy sól
Jezeli cos pominalem to nalezy to zrzucic na karb niedoskonalosci programu
szkolnego sprzed pierwszej reformy oswiaty lub dziury ozonowej.
waldek
========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2003-09-15 10:09:54
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek> Wysalanie bialek jest jedna z powszechnie stosowanych metod izolacji
bialek.
> Sama ja stosowalam z powodzeniem. W laboratorium, nie w kuchni, ale w
kuchni
> tez powinna dzialac ;).
========
Czy to oznacza, że jajo sadzone podgrzewasz na patelni tylko po to, aby było
ciepłe, czy aby się ścięło? Rozumiem, że jak większość ludzi solisz jajo.
A może da się zrobić jajeczniczę bez podgrzewania, tylko soląc jaja (to nic,
że będzie zimna)? Mi się nigdy nie udało, ale może w laboratorium...
waldek
========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2003-09-15 10:19:01
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek> to od wrzucania pękają. Ja je ostrożnie wkładam. Daję bardzo mało wody
> (gotują się w parze) i nakłuwam pęcherzyk powietrzny. Na ogół nie
> pękają, chyba, że skorupka felerna.
=========
Dzięki za wsparcie. Już zaczynałem się załamywać.
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2003-09-15 10:39:56
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk437q$247$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Wysalanie bialek jest jedna z powszechnie stosowanych metod izolacji
> bialek.
> > Sama ja stosowalam z powodzeniem. W laboratorium, nie w kuchni, ale w
> kuchni
> > tez powinna dzialac ;).
> ========
> Czy to oznacza, że jajo sadzone podgrzewasz na patelni tylko po to, aby
było
> ciepłe, czy aby się ścięło? Rozumiem, że jak większość ludzi solisz jajo.
> A może da się zrobić jajeczniczę bez podgrzewania, tylko soląc jaja (to
nic,
> że będzie zimna)? Mi się nigdy nie udało, ale może w laboratorium...
Nigdy nie zauwazyles, ze solac jajka (surowe) z przeznaczeniem na
jajecznice, robia sie "glutowate" w miejscu, gdzie dotarla sol?
Bialko jajka sadzonego pod wplywem soli ulega czesciowej denaturacji. Gdybys
chcial, aby cale zdenaturowalo, musialbys je mieszac z sola w duzej ilosci.
Mozesz zdenaturowac cale bialko jajecznicy, czy tez sadzonego - prosze
bardzo - ale potrawa bedzie tak slona, ze raczej nie uda Ci sie tego zjesc.
W przypadku solenia wody do gotowania jajek wystarcza, aby zdenaturowala
cienka zewnetrzna warstewka bialka.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2003-09-15 10:51:58
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek========
Jestem już wyczerpany dyskusją :-}
Tylko dlaczego te cholerne jaja nie wiedzą, że mają się denaturować i w
słonej wodzie mimo wszystko pękają i się wylewają? Glupie jakie, czy co?
waldek
========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2003-09-15 11:09:53
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajekWaldemar Krzok napisal(a):
>>>A cóż to za gusła i zabobony? Przecz z cIEMNOGRODEM!
>>>
>>>Jajka pękają kiedy wrzuci się je do wrzątku bo obijają się wtedy o siebie i
>>>o dno, pękają i wyciekają. Najprościej zapobiec więc temu wkładając je do
>>>zimnej wody i doprowadzać do wrzenia na niezbyt dużym ogniu.
>>
>>
>> Wtedy tez pekaja. I wiecej z nich wycieka niz gdy sie wrzuci od razu
>> na wrzatek.
>
>to od wrzucania pękają.
Znaczy, to 'wrzucanie' ma u mnie forme wkladania przy pomocy lyzki
;--). Wlasnie ze wzgledu na mozliwosc pekania tak robie.
>Ja je ostrożnie wkładam. Daję bardzo mało wody
>(gotują się w parze) i nakłuwam pęcherzyk powietrzny.
Sprobuje kupic to ustrojstwo do nakluwania.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |