Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Date: Mon, 15 Sep 2003 11:21:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <bk3vgi$mh5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bjv0pq$fq$1@inews.gazeta.pl> <bjv93a$l4l$1@inews.gazeta.pl>
<bjvah1$olm$1@inews.gazeta.pl> <bjvan7$p4s$1@inews.gazeta.pl>
<bjvbc6$qmg$1@inews.gazeta.pl> <bjvcmt$jc9$1@news.onet.pl>
<b...@s...re> <bk3om5$c8i$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bk3qeu$lcu$1@atlantis.news.tpi.pl> <bk3u4k$e2m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1063616851 23077 217.97.59.131 (15 Sep 2003 09:07:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Sep 2003 09:07:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173319
Ukryj nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk3u4k$e2m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja.
> =========
> Owszem, mam super jajka :-},
ROTFL :) Wiedzialam, ze tak zareagujesz :)))
> =========
>
> > Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
> > bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie
> =========
> Tak, czasem jajko pęknie, ale NIE WYCIEKNIE bo wcześniej zdąży się ściąć i
o
> to chodzi (chyba, że robisz pisanki).
Cos tam czasem wycieknie.
> =========
> > Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
> > fizyki?
> =========
> Przyszło. Ale wiem też z lekcji fizyki, że zjawisko osmozy, o które
zapewne
> Ci chodzi nie działa w trakcie trzech minut gotowania.
Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet dziala
podobnie.
> A to dodaj szczyptę soli do śmietany, aby się nie ścięła, a to octu do
jaj,
> a to tego do tamtego, aby coś źle nie poszło. Większość tych cudownych
> sposobów w żaden sposób nie trzyma się kupy i nie ma racjonalnego
> wyjaśnienia.
Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych porad
pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|