Data: 2003-09-15 09:12:31
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: Wojciech Wierba <w...@m...desy.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
>>Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
>>fizyki?
>
> =========
> Przyszło. Ale wiem też z lekcji fizyki, że zjawisko osmozy, o które zapewne
> Ci chodzi nie działa w trakcie trzech minut gotowania. Różne ciekawe efekty
> możnaby zaobserwować po kilku, może kilkudziesięciu godzinach, co nadal nie
> wyjaśnia w jaki sposób ocet lub sól ma wpłynąć na niepękanie jaj?
No dobrze, to skoncentrujmy sie na razie na soli dodanej do wody.
Waldek, co powoduje sol dodana do wody w ktorej gotujemy jaja?
To fizyka ze szkoly podstawowej.
Pozdrawiam
Wojtek
|