Data: 2003-09-15 09:22:18
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Połamała mi się odpowiedź, więc jeszcze raz:
> > Cos tam czasem wycieknie.
> > >
> =========
> To znaczy, że jeszcze za szybko doprowadzasz do wrzenia.
> =========
>
>
> > Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
> > denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet
dziala
> > podobnie.
> =========
> Tylko jakim cudem dostaną się one do środka skorupki w ciągu trzech minut
w
> dostatecznie dużej ilości? Poza tym wiele razy w życiu soliłem surowe jajo
> (rozbite) i jakoś się nie ścinało
==========
> > Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych
porad
> > pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
> > doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
> > niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
========
Pewnie tak, i dlatego dobra śmietana, zrobiona z mleka i nie oszukana nigdy
się nie ścina, a te produkty z różnymi dodatkami, to nawet po wsypaniu łyżki
soli się zetną.
Ale i tak każdy ma swoje wypróbowane metody. Albo takie, w które wierzy że
działają (i fizyce nic do tego :-}
waldek
========
|