Data: 2003-09-15 10:39:56
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk437q$247$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Wysalanie bialek jest jedna z powszechnie stosowanych metod izolacji
> bialek.
> > Sama ja stosowalam z powodzeniem. W laboratorium, nie w kuchni, ale w
> kuchni
> > tez powinna dzialac ;).
> ========
> Czy to oznacza, że jajo sadzone podgrzewasz na patelni tylko po to, aby
było
> ciepłe, czy aby się ścięło? Rozumiem, że jak większość ludzi solisz jajo.
> A może da się zrobić jajeczniczę bez podgrzewania, tylko soląc jaja (to
nic,
> że będzie zimna)? Mi się nigdy nie udało, ale może w laboratorium...
Nigdy nie zauwazyles, ze solac jajka (surowe) z przeznaczeniem na
jajecznice, robia sie "glutowate" w miejscu, gdzie dotarla sol?
Bialko jajka sadzonego pod wplywem soli ulega czesciowej denaturacji. Gdybys
chcial, aby cale zdenaturowalo, musialbys je mieszac z sola w duzej ilosci.
Mozesz zdenaturowac cale bialko jajecznicy, czy tez sadzonego - prosze
bardzo - ale potrawa bedzie tak slona, ze raczej nie uda Ci sie tego zjesc.
W przypadku solenia wody do gotowania jajek wystarcza, aby zdenaturowala
cienka zewnetrzna warstewka bialka.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|