Data: 2003-09-15 09:32:28
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk40ej$j2l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Połamała mi się odpowiedź, więc jeszcze raz:
>
>
> > > Cos tam czasem wycieknie.
> > > >
> > =========
> > To znaczy, że jeszcze za szybko doprowadzasz do wrzenia.
To jest Twoja teoria i jakby to powiedziec... Twoj obrzadek ;).
> >
> > > Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
> > > denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet
> dziala
> > > podobnie.
> > =========
> > Tylko jakim cudem dostaną się one do środka skorupki w ciągu trzech
minut
> w
> > dostatecznie dużej ilości?
Nie musza sie dostawac do srodka.
> > Poza tym wiele razy w życiu soliłem surowe jajo
> > (rozbite) i jakoś się nie ścinało
To bardzo dziwne, ze sie nie scinalo. Wg praw fizyki powinno.
Wysalanie bialek jest jedna z powszechnie stosowanych metod izolacji bialek.
Sama ja stosowalam z powodzeniem. W laboratorium, nie w kuchni, ale w kuchni
tez powinna dzialac ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|