Data: 2003-09-15 09:15:31
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Tak, czasem jajko pęknie, ale NIE WYCIEKNIE bo wcześniej zdąży się ściąć
i
> > o to chodzi (chyba, że robisz pisanki).
>
> Cos tam czasem wycieknie.
> >
=========
To znaczy, że jeszcze za szybko doprowadzasz do wrzenia.
=========
> Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
> denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet dziala
> podobnie.
=========
Tylko jakim cudem dostaną się one do środka skorupki w ciągu trzech minut w
dostatecznie dużej ilości? Poza tym wiele razy w życiu soliłem surowe jajo
(rozbite) i jakoś się nie
> > A to dodaj szczyptę soli do śmietany, aby się nie ścięła, a to octu do
> jaj,
> > a to tego do tamtego, aby coś źle nie poszło. Większość tych cudownych
> > sposobów w żaden sposób nie trzyma się kupy i nie ma racjonalnego
> > wyjaśnienia.
>
> Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych porad
> pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
> doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
> niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
>
>
|