Data: 2003-09-15 09:21:02
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk3u4k$e2m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja.
> =========
> Owszem, mam super jajka :-},
ROTFL :) Wiedzialam, ze tak zareagujesz :)))
> =========
>
> > Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
> > bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie
> =========
> Tak, czasem jajko pęknie, ale NIE WYCIEKNIE bo wcześniej zdąży się ściąć i
o
> to chodzi (chyba, że robisz pisanki).
Cos tam czasem wycieknie.
> =========
> > Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
> > fizyki?
> =========
> Przyszło. Ale wiem też z lekcji fizyki, że zjawisko osmozy, o które
zapewne
> Ci chodzi nie działa w trakcie trzech minut gotowania.
Hmm... Ja tak sobie raczej teoretycznie tlumaczylam, ze sol powoduje
denaturacje bialka, dzieki czemu scina sie ono i nie wyplywa. Ocet dziala
podobnie.
> A to dodaj szczyptę soli do śmietany, aby się nie ścięła, a to octu do
jaj,
> a to tego do tamtego, aby coś źle nie poszło. Większość tych cudownych
> sposobów w żaden sposób nie trzyma się kupy i nie ma racjonalnego
> wyjaśnienia.
Wg mnie wlasnie maja racjonalne wyjasnienie. Co prawda autorzy tych porad
pewnie nie maja wiele wspolnego z fizyka, a te porady byly tworzone
doswiadczalnie i na wyczucie, ale to chyba nie szkodzi. Fizyka dziala
niezaleznie, czy sie na niej znamy, czy tez nie.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|