« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-09 13:15:38
Temat: Jak schłodzić szybko wino?Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-09 13:30:42
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?Jerzy Nowak napisał(a):
> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
> pozdr. Jerzy
a nie popekaja w procesie schlodzenia ???
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-09 13:40:17
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?
Jerzy Nowak napisał(a):
> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
Jeżeli wino ma za wysoką temperaturę, to już nie jest wino, tylko
sok;p
Ale z lodówki też się nie podaje - tu jest dla wina trochę za
zimno...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-09 13:40:50
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?Jerzy Nowak napisał(a):
> Marsjasz napisał(a):
>> Jerzy Nowak napisał(a):
>>> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
>>> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
>>> pozdr. Jerzy
>> a nie popekaja w procesie schlodzenia ???
>
> Nie, a wyjęte w odpowiednim momencie smakują jak lody winogronowe.
> :-)
> pozdr. Jerzy
zapisane
dzieki
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-09 13:41:07
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?Marsjasz napisał(a):
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
>> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
>> pozdr. Jerzy
> a nie popekaja w procesie schlodzenia ???
Nie, a wyjęte w odpowiednim momencie smakują jak lody winogronowe.
:-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-09 13:42:14
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?JaMyszka napisał(a) 9/05/2006 15:40:
>
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
>> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
>
> Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
A białe?????
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-09 13:54:02
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?JaMyszka napisał(a):
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> Wystarczy trzymać w zamrażalniku trochę winogron, różnokolorowych.
>> Potem jak znalazł, 3-4 grona znakomicie schładzają szklanke wina.
>
> Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
Podaj temperatury odpowiednie do konsumpcji.
Tak bedzie prościej.
Ja mam przeciętnie w mieszkaniu 23-25*C.
> Jeżeli wino ma za wysoką temperaturę, to już nie jest wino, tylko
> sok;p
Vino łac. to wino i sok.
;-)
> Ale z lodówki też się nie podaje -
A piwnica to co? nie lodówka?
> tu jest dla wina trochę za zimno...
Zmień model na inny, lepszy.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-09 16:43:31
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?Użytkownik "Jerzy Nowak" napisał:
>> Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
> Podaj temperatury odpowiednie do konsumpcji.
Czerwone - temp. pokojowa czyli ok. 16-17 st, hehe.
Białe - 10-12 st.
Tak, piwniczka to dobry pomysł. Szczególnie w bloku ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 61.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-09 18:42:02
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?
Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e3qgsd$md6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jerzy Nowak" napisał:
>
> >> Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
> > Podaj temperatury odpowiednie do konsumpcji.
>
> Czerwone - temp. pokojowa czyli ok. 16-17 st, hehe.
> Białe - 10-12 st.
> Tak, piwniczka to dobry pomysł. Szczególnie w bloku ;)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
> Dozwolone od lat 18 - na liczniku 61.000:
> http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
>
A tak naprawdę, to każdy pije takie, jakie lubi. Białe na ciepło, czerwone z
lodem. Byleby smakowało. I to NIE jest profanacja :o)
pzdr
kasia maruda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-09 19:44:27
Temat: Re: Jak schłodzić szybko wino?
Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e3qgsd$md6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jerzy Nowak" napisał:
>
> >> Hmmm... A jakie to wino schłodzone pijemy?
> > Podaj temperatury odpowiednie do konsumpcji.
>
> Czerwone - temp. pokojowa czyli ok. 16-17 st, hehe.
> Białe - 10-12 st.
> Tak, piwniczka to dobry pomysł. Szczególnie w bloku ;)
>
Nie jest to takie proste jak napisalas
Uogolnilas wina do bialych i czerwonych, a trzeba szerszego podzialu zeby
podac temperatury w ktorych serwujemy wina
(podaje za ksiazka "cocktaile nie tylko alkoholowe-poradnik barmana-
J.Baranski, J.snitko)
1. stolowe wina biale (wytrawne i polwytrawne) podajemy w temperaturze
9-12 stopni do ryb, kawioru, rakow, drobiu, cieleciny, szynki, pasztetu,
szparagow i makaronow
2. stolowe wina czerwone (wytrawne i polwytrawne) podaje sie w temperaturze
pokojowej t.j. 16-18 stopni do mies pieczonych, baraniny, dziczyzny,
wolowiny, wieprzowiny, salami, ciemnego drobiu
3. biale i czerwone wina deserowe (polslodkie i slodkie) podaje sie w
temperaturze 12-14 stopni do ciast, tortow, owocow, wszelkiego rodzaju
deserow i do czarnej kawy
4. Wina ziolowew wtyrawne powinno podawac sie w temperaturze 7-9 stopni
przed posilkami jako aperitif
5. wina musujace ochlodzone do temperatury 6-8 stopni w zaleznosci od
zawartosci cukru moga byc podawane jako wina stolowe lub deserowe, zwykle
jednak podaje sie je przed lub po posilku
I dalszy podzial (juz nie dotyczacy win, ale zamieszcze juz "komplet")
6. wodki czyste zamrozone, oraz gatunkowe (wytrawne i polwytrawne)
ochlodzone podaje sie do przekasek i drugich dan, z wylaczeniem potraw
drobiowych i warzywnych
7. koniaki, whisky, calvados itp wodki wysokogatunkowe mozna podawac do
przekasek i drugich dan, ale bardziej wskazane jest ich serwowanie do
deserow i czarnej kawy
8. wodki slodkie i likiery podaje sie w temperaturze pokojowej jedynie do
deserow (czarnej kawy) ; chlodzimy tylko niektore jak olikier mietowy,
anyzowy, kminkowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |