Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to ladnie napisac? (FAQ)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to ladnie napisac? (FAQ)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-02 16:53:23

Temat: Odp: OT mazariny
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...

> Ale skad wziac ta mase migdalowa?

Ale mi wjechalas na ambicje ;-)
Z dotychczasowych przeszukan sieci po szwedzku wyszlo mi, ze w dwoch
przepisach zaproponowano albo mase migdalowa, albo drobniutenko
posiekane migdaly.
Poza tym, znalazlam kilka szwedzkich przepisow na marcepan, z ktorych
wynika, ze ta ichnia masa migdalowa to marcepan bez masla i "glycol"
(to po ang, nie znam polskiego odpowiednika), wiec w sumie.....
roznica zadna ;-)

Bede jeszcze szukac.

> Jak Ci sie uda
> rozgryzc jej sklad, to bede wdzieczna.
Jako ze kupilam, wiec podam:
slodkie migdaly 50%, cukier, "starkelsesirap" (jestem w trakcie
szukania fachowego okreslenia), srodek konserwujacy E211 (benzoesan
sodu)

> Albo napisz mi producenta, to moze mi
> sie uda z Niemiec zaimportowac :) (przynajmniej sprobuje).
Jeden to Odense Marsipan (szwedzki), drugi to Signum (marka wlasna
sieci Coop, wlasciciel m.in. Kappahla), zadnego raczej nie bedzie w
Niemczech.
Ale popytam jeszcze moja kuzynke stamtad, moze bedzie wiedziec, bo ona
kucharka z wyksztalcenia ;-).

> Ja tak uwielbiam migdaly, ze az mi przykro, ze gdzies blizej nie
mieszkasz.
> Zrobilabym nalot :)))

A skad dokladniej jestes? nie udalo mi sie wyczaic... ;-)
Bo w sierpniu bede w kraju :-)

--
cieplutko pozdrawia Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-02 17:00:18

Temat: masa migdalowa po polsku :-) bylo: OT mazariny
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik *madzik* <b...@b...op.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b6f4lf$fh$...@n...onet.pl...
> Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:7...@n...onet.pl...
>
> > Ale skad wziac ta mase migdalowa?
>
> Ale mi wjechalas na ambicje ;-)
> Z dotychczasowych przeszukan sieci po szwedzku ...

Proste drogi najlepsze :-)

Po co bylo komplikowac sobie zycie, jak wystarczylo zajrzec do FAQ,
gdzie jest przepis na mase migdalowa, na stronie 3miasta w torcie
czekoladowym:
www.kuchnia.3miasto.pl/4926.htm
Mnie ta strona ne wchodzi, wiec podaje link alternatywny:
http://tinylink.com/?RlsSnDfckK

Oraz ponizej (to fragment przepisu):
Masa migdalowa:
250 g zmielonych migdalow bez skorki,
150 g cukru,
250 ml wody,
3-4 lyzeczki soku z cytryny,
1 lyzeczka startej wanilii.
Przygotowac mase migdalowa: z cukru i wody ugotowac gesty syrop. Do
gotujacego sie syropu wsypac migdaly i raz zagotowac. Przelozyc do
miski, dodac wanilie, wlac sok z cytryny i ucierac, az masa zbieleje.

--
cieplutko pozdrawia Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 18:11:03

Temat: Re: Jak to ladnie napisac? (FAQ)
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On 2 Apr 2003 13:11:35 +0200, a...@p...onet.pl wrote:

>> "Przy umieszczaniu przepisow na grupie, lub ich dalszym
>> rozpowszechnianiu poza ni?, prosimy o podawanie zawsze autora lub
>> zrodla pochodzenia". ?
>
>Ja jestem za. Mozna to tylko jeszcze opatrzyc dopiskiem (na poczatku):
>"Uwaga, wazne!"
>
>Art, dopiszesz?
>
>Pozdrawiam,
>Ania


OK
;-)

Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-02 18:29:12

Temat: Re: masa migdalowa po polsku :-) bylo: OT mazariny
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

*madzik* wrote:
W Niemczech możesz kupić Marzipanrohmasse, to jest właśnie to.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 06:21:34

Temat: Re: OT mazariny
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

>
> > Ja tak uwielbiam migdaly, ze az mi przykro, ze gdzies blizej nie
> mieszkasz.
> > Zrobilabym nalot :)))
>
> A skad dokladniej jestes? nie udalo mi sie wyczaic... ;-)
> Bo w sierpniu bede w kraju :-)

Dziekuje Ci bardzo za pomoc. Chyba wezme sie za ta "po polsku" :)
Jestem z Torunia - zapraszam serdecznie, jak bedziesz gdzies w poblizu.
Wykombinuje cos pysznego (raczej nie mazariny :)).

Pozdrawiam,
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 07:49:32

Temat: Re: Jak to ladnie napisac? (FAQ)
Od: "Piotr Kosela" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marta Skorupska wrote:
> Tylko składnia w drugiej części zdania jest IMHO trochę nie tego ...
> :-) Ja bym napisała "(...) prosimy o każdorazowe podawanie autora
> przepisu oraz źródła pochodzenia".

A mi nie pasuje "każdorazowe". Lepiej zmienić trochę szyk zdania i napisać
na przykład: Prosimy pamiętać, aby za każdym razem podawać....

--
Pzdr
Pe Ka
Jeżeli odpowiadasz bezpośrednio usuń co trzeba z adresu!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 07:54:25

Temat: Re: Jak to ladnie napisac? (FAQ)
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Marta Skorupska wrote:
> > Tylko składnia w drugiej części zdania jest IMHO trochę nie tego ...
> > :-) Ja bym napisała "(...) prosimy o każdorazowe podawanie autora
> > przepisu oraz źródła pochodzenia".
>
> A mi nie pasuje "każdorazowe". Lepiej zmienić trochę szyk zdania i napisać
> na przykład: Prosimy pamiętać, aby za każdym razem podawać....

Art juz zmienil - wg mnie brzmi to dobrze.

Pozdrawiam,
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 08:25:25

Temat: Re: Jak to ladnie napisac? (FAQ)
Od: "Marta Skorupska" <s...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr Kosela" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6gp1v$qih$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Marta Skorupska wrote:
> > Tylko składnia w drugiej części zdania jest IMHO trochę nie tego ...
> > :-) Ja bym napisała "(...) prosimy o każdorazowe podawanie autora
> > przepisu oraz źródła pochodzenia".
>
> A mi nie pasuje "każdorazowe". Lepiej zmienić trochę szyk zdania i napisać
> na przykład: Prosimy pamiętać, aby za każdym razem podawać....

No w sumie też mi nie pasuje :-) Poza tym, gdzie podawać tego autora? Na
tacy? :-)

Ech, jakąś głupawkę dziś mam:)
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 08:44:48

Temat: Re: Jak to ladnie napisac? (FAQ)
Od: "Piotr Kosela" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marta Skorupska wrote:
>> A mi nie pasuje "każdorazowe". Lepiej zmienić trochę szyk zdania i
>> napisać na przykład: Prosimy pamiętać, aby za każdym razem
>> podawać....
>
> No w sumie też mi nie pasuje :-) Poza tym, gdzie podawać tego
> autora? Na tacy? :-)

Czepiasz się ;-)

> Ech, jakąś głupawkę dziś mam:)

Daj trochę

--
Pzdr
Pe Ka
Jeżeli odpowiadasz bezpośrednio usuń co trzeba z adresu!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-03 09:29:57

Temat: RE: masa migdalowa po polsku :-) bylo: OT mazariny
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> *madzik* wrote:
> W Niemczech możesz kupić Marzipanrohmasse, to jest właśnie to.
>
> Waldek
>
A czy w Polsce mogą to być takie kuleczki marcepanowa albo marcepan w
czekoladzie tylko obrany z tej czekolady bo ja takich używałam jak robiłam
warkocza marcepanowo orzechowego.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

potrawka z kurczaka
Naleśniki dla alergików
najśmieszniejsza rzecz..
kolory w kuchni
Czy ktos zna przepis na chlebek [w maszynie]?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »