Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: OT mazariny
Date: Wed, 2 Apr 2003 18:53:23 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: m...@o...pl@h15n1fls33o292.telia.com
Message-ID: <b6f4lf$fh$1@news.onet.pl>
References: <b6ernk$7fb$1@news.onet.pl> <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h15n1fls33o292.telia.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1049302511 497 217.210.80.15 (2 Apr 2003 16:55:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Apr 2003 16:55:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151585
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
> Ale skad wziac ta mase migdalowa?
Ale mi wjechalas na ambicje ;-)
Z dotychczasowych przeszukan sieci po szwedzku wyszlo mi, ze w dwoch
przepisach zaproponowano albo mase migdalowa, albo drobniutenko
posiekane migdaly.
Poza tym, znalazlam kilka szwedzkich przepisow na marcepan, z ktorych
wynika, ze ta ichnia masa migdalowa to marcepan bez masla i "glycol"
(to po ang, nie znam polskiego odpowiednika), wiec w sumie.....
roznica zadna ;-)
Bede jeszcze szukac.
> Jak Ci sie uda
> rozgryzc jej sklad, to bede wdzieczna.
Jako ze kupilam, wiec podam:
slodkie migdaly 50%, cukier, "starkelsesirap" (jestem w trakcie
szukania fachowego okreslenia), srodek konserwujacy E211 (benzoesan
sodu)
> Albo napisz mi producenta, to moze mi
> sie uda z Niemiec zaimportowac :) (przynajmniej sprobuje).
Jeden to Odense Marsipan (szwedzki), drugi to Signum (marka wlasna
sieci Coop, wlasciciel m.in. Kappahla), zadnego raczej nie bedzie w
Niemczech.
Ale popytam jeszcze moja kuzynke stamtad, moze bedzie wiedziec, bo ona
kucharka z wyksztalcenia ;-).
> Ja tak uwielbiam migdaly, ze az mi przykro, ze gdzies blizej nie
mieszkasz.
> Zrobilabym nalot :)))
A skad dokladniej jestes? nie udalo mi sie wyczaic... ;-)
Bo w sierpniu bede w kraju :-)
--
cieplutko pozdrawia Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
|