Data: 2003-04-02 16:53:23
Temat: Odp: OT mazariny
Od: "*madzik*" <b...@b...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
> Ale skad wziac ta mase migdalowa?
Ale mi wjechalas na ambicje ;-)
Z dotychczasowych przeszukan sieci po szwedzku wyszlo mi, ze w dwoch
przepisach zaproponowano albo mase migdalowa, albo drobniutenko
posiekane migdaly.
Poza tym, znalazlam kilka szwedzkich przepisow na marcepan, z ktorych
wynika, ze ta ichnia masa migdalowa to marcepan bez masla i "glycol"
(to po ang, nie znam polskiego odpowiednika), wiec w sumie.....
roznica zadna ;-)
Bede jeszcze szukac.
> Jak Ci sie uda
> rozgryzc jej sklad, to bede wdzieczna.
Jako ze kupilam, wiec podam:
slodkie migdaly 50%, cukier, "starkelsesirap" (jestem w trakcie
szukania fachowego okreslenia), srodek konserwujacy E211 (benzoesan
sodu)
> Albo napisz mi producenta, to moze mi
> sie uda z Niemiec zaimportowac :) (przynajmniej sprobuje).
Jeden to Odense Marsipan (szwedzki), drugi to Signum (marka wlasna
sieci Coop, wlasciciel m.in. Kappahla), zadnego raczej nie bedzie w
Niemczech.
Ale popytam jeszcze moja kuzynke stamtad, moze bedzie wiedziec, bo ona
kucharka z wyksztalcenia ;-).
> Ja tak uwielbiam migdaly, ze az mi przykro, ze gdzies blizej nie
mieszkasz.
> Zrobilabym nalot :)))
A skad dokladniej jestes? nie udalo mi sie wyczaic... ;-)
Bo w sierpniu bede w kraju :-)
--
cieplutko pozdrawia Magda
Pamiętaj o głodnych dzieciach: http://www.pajacyk.pl
Netykieta: http://www2.gazeta.pl/usenet/1,22781,705977.html
Archiwum grupy: http://www.google.com/advanced_group_search?hl=pl
|