| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-21 11:31:02
Temat: Jak złapać karpia i jak go przyrządzićDostaję wiele postów z pytaniem jak złapać karpia ze strony
www.restauracja.net.pl
Podstawowa sprawa to kosz. Zwróćcie uwagę, że pod oknem przeglądarki
znajduje się kosz Windowsa i wszystkie karpie wpadają do kosza. Najlepiej
przesunąć kosz na prawą stronę.
Jeśli kosz jest po prawej stronie, to należy z lewej strony monitora
postawić miskę z wodą o temperaturze +- 1 st. C. Temperatura jest bardzo
ważna, bo inaczej karpie nie chcą wpływać do miski.
Miska też musi być odpowiednio duża.
Jeśli to nie pomoże należy zwrócić się do producenta monitora lub
zainstalować najnowszą wersję przeglądarki. Najnowsza wersja na pewno ma
dziury, przez które karpie same będą wypływać.
Ps.
Moja mama tak robi karpia:
Karpia dzielimy na dzwonki. Solimy, trochę pieprzymy, ale niewiele,
panierujemy w bułce i jajku, podsmażamy na maśle (czyli trzeba uważać na
temperaturę!)na złoty kolor.
Po usmażeniu karpie wkładamy do naczynia żaroodpornego(bez zesmażonego
masła!) na kilka godzin(1-2 godziny). Tuż przed wigilią dodajemy na wierzch
1-2 łyżki świeżego masła, wstawiamy do piekarnika na 1/2 godziny i dusimy na
małym ogniu. Przed wstawieniem można pokropić delikatnie wodą, ale naprawdę
delikatnie bo skórka odejdzie. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z
piekarnika, tak aby jeszcze na stole widać było wydostające się z tłuszczy
bąbelki. Naczynie żaroodporne dobrze jest włożyć do innego o ładnym
wyglądzie lub przybrać jakąś świąteczną dekoracją.
Uwaga! Nie wolno przekładać karpia z naczynia żaroodpornego do innych
naczyń. Raz to zrobiliśmy i było po karpiu, stracił smak.
Potrawa jest naprawdę pyszna, skórka chrupiąca, i w ogóle super, a jak do
tego doda się kapuchę z grochem !
--
Krzysztof Lis
www.restauracja.net.pl
www.hotel.biz.pl
www.infostar.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |