| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-10 08:52:16
Temat: Jak zrobic dobry zurek wielkanocny?Mam zamowienie spoleczne ale wstyd przyznac - nie przepadam za kwasnymi
zupami i jakos nie po drodze mi bylo. Aby nie wywazac otwartych drzwi w tym
temacie - prosze o pomoc Wszechwiedzaca Grupe:))).
dzieki
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-10 09:06:10
Temat: Ja też chcę wiedzieć :-)Tylko żeby nie był gęsty i bez białej kiełbasy (z czymś innym). Dlaczego?
Całe dzieciństwo Mama gotowala taki żurek i mi nie smakował a raz zjadłem
taki "stołówkowy" i był bomba :-)
--
Pozdrawiam
Adam
a...@k...pl
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:9auhci$566$1@news.tpi.pl...
> Mam zamowienie spoleczne ale wstyd przyznac - nie przepadam za kwasnymi
> zupami i jakos nie po drodze mi bylo. Aby nie wywazac otwartych drzwi w
tym
> temacie - prosze o pomoc Wszechwiedzaca Grupe:))).
>
> dzieki
> Jola L-L
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-10 09:24:31
Temat: Re: Ja też chcę wiedzieć :-)
Użytkownik "Adam Boczek" <adam.boczek@NO_SPAM.komako.pl> napisał w
wiadomości news:3ad2ccfe@news.vogel.pl...
> Tylko żeby nie był gęsty i bez białej kiełbasy (z czymś innym). Dlaczego?
> Całe dzieciństwo Mama gotowala taki żurek i mi nie smakował a raz zjadłem
> taki "stołówkowy" i był bomba :-)
>
Żurek to się na wędzonce gotuje... Z wędzonym boczuszkiem... mmmmmmmniam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-10 09:31:46
Temat: Re: Ja też chcę wiedzieć :-)No, no ;-)
--
Pozdrawiam
Adam
a...@k...pl
"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:9aujf1$9fd$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Adam Boczek" <adam.boczek@NO_SPAM.komako.pl> napisał w
> wiadomości news:3ad2ccfe@news.vogel.pl...
> > Tylko żeby nie był gęsty i bez białej kiełbasy (z czymś innym).
Dlaczego?
> > Całe dzieciństwo Mama gotowala taki żurek i mi nie smakował a raz
zjadłem
> > taki "stołówkowy" i był bomba :-)
> >
>
> Żurek to się na wędzonce gotuje... Z wędzonym boczuszkiem...
mmmmmmmniam...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-10 10:16:23
Temat: Re: Jak zrobic dobry zurek wielkanocny?Tużur ;)
15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz
Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
A żur? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek
Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.
AR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-12 10:13:49
Temat: Re: Jak zrobic dobry zurek wielkanocny?
"Adam 'Rolek' Rolbiecki" <a...@g...pl> wrote in message
news:9aumen$pb0$1@news.tpi.pl...
> Tużur ;)
...[ciach]....
serdeczne dzieki, skorzystam:)))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |