Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic lasagne?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobic lasagne?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-04 17:50:24

Temat: Re: Jak zrobic lasagne?
Od: "Jędrek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moj jest super, robilam dzis i na Sylwestra. Zadnego gotowania platow,
zadnego smazenia masla na beszamel.
Skladniki na sos "czerwony":2 cebule smaze na duzej patelni na oleju, dodaje
70 dag zmielonej wieprzowiny, smaze mieszajac az mieso straci kolor wowczas
dodaje 25 dag pokrojonych drobno pieczarek, mieszam, zmniejszam ogien,
przykrywam i dusze ok.15-20 min.Odkrywam i dodaje sos bolonski Łowicz- 2
sloiczki, wymieszac i wylaczyc ogien.Teraz doprawiam oregano, pieprzem,
sprawdzam, czy jest wystarczajaco slone.
Taraz sos bialy czyli beszamelowy: 3i pol szkl.mleka nastawiam, w kubku
mieszam 5 lyzek maki KRUPCZATKI z pol szkl.mleka i troszke wody, sle, wlewam
to do gotujacego mleka i mieszam rozga, dosypuje cala torebke tartego
parmezanu.Zestawiam z ognia, dodaje pieprz i szczypte galki
muszkatolowej.Koniec gotowania!
Do prostokatnego naczynia zaroodpornego/glebokiego/ wlewam sos bialy tak by
zakryl dno i ukladam platy Malmy /inne nie sa dobre dla mnie/, na to sos
bialy i znow platy / nalezy je dopasowywac, nie moga zachodzic jedne na
drugie, lamanie nie jest wygodne, ale tak trzeba/. Mamy juz 2 warstwy
platow, kolej na sos czerwony, na to znow dwie warstwy platow i bialego
sosu, znow ostatnia juz warstwa czerwonego sosu / nazywam to sosem, ale to
nie jest rzadkie/, ponownie 2 warstwy platow i bialego sosu. Na wierzchu
jest sos bialy, na ktory ukladam plastry sera gouda Hochland /naprawdy zaden
inny/, przykrywam naczynie pokrywka i wstawiam do nagrzanego do 180 C. na 50
min. Pod koniec odrywam, aby ser sie zrumienil. Lasagne smakuje mi i
rodzinie jak nie jest bardzo goraca, a najpyszniejsza jest wtedy, gdy wracam
/jesienia/ z 20 kilometrowej przejazdzki rowerowej i rzucam sie wyglodniala
na zimna.
Ula
Użytkownik "Pisces" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:av54ta$lil$1@news.gazeta.pl...
> Witam !
>
> Bardzo prosze o klasyczny przepis na to danie - w necie znalazlam
same
> udziwnione. Prosze tez o ewentualne rady, poniewaz bedzie to moj debiut.
> Pozdrawiam ;)
>
> Monika
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy mozna zabezpieczyc kuchenke ceramiczna listwa maskujaca od blatu?
Ogromna góra Kukurydzy z puszki.
Super pasta do krakersów (i nie tylko)
jak zrobić sałatkę ryżową?
ZAGĘSZCZANIE SOSÓW

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »