« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-16 12:06:34
Temat: Jaka śmietana do bitej śmietany?Witam,
Aby zrobić dobrą bitą śmietanę, to jaką trzeba kupić? Ile procent i co potem
dodać?
Wielkie dzięki,
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-16 12:17:05
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 14:06:34 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze Jenny i mowi:
> Aby zrobić dobrą bitą śmietanę, to jaką trzeba kupić? Ile procent i co potem
> dodać?
30% - co najmniej. Dobrze, jak nie UHT. Schłodzić, posłodzić i ubić
(najlepiej w wysokim naczyniu).
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 13:34:30
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?> Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 14:06:34 +0200 w
> imieniu
> grupy trzymajacej wladze Jenny i mowi:
>
>> Aby zrobić dobrą bitą śmietanę, to jaką trzeba kupić? Ile procent
>> i co potem
>> dodać?
>
> 30% - co najmniej. Dobrze, jak nie UHT. Schłodzić, posłodzić i ubić
> (najlepiej w wysokim naczyniu).
>
> mucher
36% Łowicka w kartoniku - gorąco polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 13:37:43
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 15:34:30 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze Maja i mowi:
> 36% Łowicka w kartoniku - gorąco polecam
Bluźnierstwo! Jaka w kartoniku, to będzie przecież UHT - wystarczy zwykła.
Zresztą takie nie-UHT są lepsze i tańsze o 30-50%.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 13:41:09
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?
Użytkownik "Grzegorz Mucha" <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com>
napisał w wiadomości news:a4x8uv01bomj.1ucfl7ydunf3z.dlg@40tude.net...
> Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 15:34:30 +0200 w
imieniu
> grupy trzymajacej wladze Maja i mowi:
>
>
> > 36% Łowicka w kartoniku - gorąco polecam
>
> Bluźnierstwo! Jaka w kartoniku, to będzie przecież UHT - wystarczy zwykła.
> Zresztą takie nie-UHT są lepsze i tańsze o 30-50%.
>
> mucher
Ostatnio testowałam śmietany takie co to je można ubić (pod wpływem dyskusji
o robieniu masła) i rzeczywiście te nie UHT smaczniejsze, po ubiciu nie są
takie mdłe.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 14:22:40
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?
Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:cd8m38$7fl$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Grzegorz Mucha" <m...@z...mielonka-wytnij-precz.com>
> napisał w wiadomości news:a4x8uv01bomj.1ucfl7ydunf3z.dlg@40tude.net...
> > Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 15:34:30 +0200 w
> imieniu
> > grupy trzymajacej wladze Maja i mowi:
> >
> >
> > > 36% Łowicka w kartoniku - gorąco polecam
> >
> > Bluźnierstwo! Jaka w kartoniku, to będzie przecież UHT - wystarczy
zwykła.
> > Zresztą takie nie-UHT są lepsze i tańsze o 30-50%.
> >
> > mucher
>
> Ostatnio testowałam śmietany takie co to je można ubić (pod wpływem
dyskusji
> o robieniu masła) i rzeczywiście te nie UHT smaczniejsze, po ubiciu nie są
> takie mdłe.
A jakaś 30% w kartoniku Ci się w ogóle ubiła? Tak na sztywno?
36% i owszem się da ubić, ta Łowicza, ale 30 jest lejąca mimo pojawiających
się grudek masła...
30% w folii pasteryzowana ubija się doskonale.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 14:23:24
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?Wysoki Sadzie, przychodzi do mnie Fri, 16 Jul 2004 16:22:40 +0200 w imieniu
grupy trzymajacej wladze Joanna Duszczyńska i mowi:
> A jakaś 30% w kartoniku Ci się w ogóle ubiła? Tak na sztywno?
> 36% i owszem się da ubić, ta Łowicza, ale 30 jest lejąca mimo pojawiających
> się grudek masła...
> 30% w folii pasteryzowana ubija się doskonale.
Da się ubić, da - ja przeważnie 'awaryjnie' mam taką 30% UHT łaciatą w
lodówce - ale różnica w smaku zdecydowana. Ważne - zimna śmietana, wysokie
naczynie, maksymalne obroty miksera.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 14:23:40
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cd8o5v$7du$1@news.onet.pl...
> A jakaś 30% w kartoniku Ci się w ogóle ubiła? Tak na sztywno?
Mnie się ubiła - na sztywno, tyle że tłustsza jest "twardsza"
Trzeba 30tkę tylko mocno schłodzić - ja przelewam do szklanego naczynia i
wstawiam do zamrażalnika, jak widzę, że zaczyna się na brzegu robić
"koronka" lodu to wtedy ubijam w tym zimnym naczyniu.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 14:51:26
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał
w wiadomości
> A jakaś 30% w kartoniku Ci się w ogóle ubiła? Tak na sztywno?
> 36% i owszem się da ubić, ta Łowicza, ale 30 jest lejąca mimo
pojawiających
> się grudek masła...
Wlasnie, a czy da sie w ogole ubic smietane o nizszej procentowej
zawartosci tluszczu? Cokolwiek mnie mdli od takiej 30-tki ... :(
Pojawil sie jakis wynalazek Ramy do ubijania wlasnie, ale mam zle
doswiadczenia z Rama wczesniejsze (= wszystkie produkty tej marki
laduja u mnie w smietniku po kilku probach) i obawiam sie kupowac ...
czy ktos z Was juz to testowal?
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-16 17:13:44
Temat: Re: Jaka śmietana do bitej śmietany?In article <cd8gfk$bgl$1@news.onet.pl>, "Jenny" <b...@w...pl> wrote:
> Witam,
>
> Aby zrobić dobrą bitą śmietanę, to jaką trzeba kupić? Ile procent i co potem
> dodać?
>
> Wielkie dzięki,
> Aga
Korzystajcie czasem z googla. Nieskromnie przypomnę, że (prawie)
wszystko na temat bicia piany ze śmietany znajdziecie m.in. tu:
<http://minilien.com/?T0nrkc22fS>
i tu
<http://minilien.com/?rWxCInnefe>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |