« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-08 11:37:11
Temat: Jaki tort do transportu?Chce upiec tort na urodziny szwagierki w niedziele.
Ale zanim dojedziemy na party, musimy pojechac na ok.3 godziny do szkoly mojej
coreczki.
Jaki tort polecacie coby nie oklapl podczas jazdy samochodem i pobycie poza
lodowka?
Dzieki
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-08 12:29:13
Temat: Re: Jaki tort do transportu?> > Jaki tort polecacie coby nie oklapl podczas jazdy samochodem i pobycie poza
> lodowka?
>
>
>
>
>
Jeśli nie musi być biszkoptowy, to polecam kruchy z konfiturą cytrynową, a krem
mozesz zrobic w ostatniej chwili u szwagierki, albo nawet zabrac zrobiony juz w
pudełku, w termosie czy lodówce samochodwej i na miejscu posmarować.
Najpierw przygotowuje się konfiturę z cytryn. Tak! Z cytryn ugotowanych w
całości do takiego stanu, żeby paznokieć wchodził w skórkę ( w dawnych
przepisach należało wkłuć słomkę) . Ugotowane cytryny wystudzone w wywarze
kroi się na jak najcieńsze plasterki – wyrzucając przy okazji pestki – i
rzuca
na gorący syrop z kopiatej szklanki cukru na dwie średnie cytryny licząc.
Gotuje się to na małym ogniu dość długo, aż cytryny zrobią się szkliste, a
syrop bardzo zgęstnieje. Ciasto wydaje się proste, ot zwykłe półkruche, na
przykład: pół kilo mąki, dwa całe jajka, cukier waniliowy, dwadzieścia deko
cukru , dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć kilo
tłuszczu. Moja mama używała smalcu, potem margaryny na fali zdrowego
szaleństwa , ale moim zdaniem jest zasadnicza różnica w smaku i strukturze
ciasta . Ja używam Planty. Wiem, że to jest zaskakujące, ale we wszystkich
recepturach opartych na smalcu zastępuję go Plantą, z doskonałym rezultatem.
Ciasto zamiesić , następnie schłodzić w lodówce albo i zamrażarce. Twarde
ciasto kroić na trzymilimetrowej grubości plastry i wyłożyć nimi tortownicę,
formę prostokątną lub do tarty, pilnując odpowiednio wysokich – tak na
centymetr – rantów . Na surowy spód wykładamy konfiturę z cytryn, a na
wierzch pokrojoną w grubą kostkę ,tak półtora na półtora centymetra , resztę
ciasta. Ma być nierówno !No i pieczemy na złoty kolor. W zasadzie można podać
jak tylko ostygnie. Ale prawdziwie elegancki i rewelacyjny w smaku staje
się „Torcik Halusi” pokryty warstwą cytrynowego kremu, najlepiej na
bazie
masła i jajek ubitych na parze z cukrem, a potem ukręconych razem z dodatkiem
skórki i soku z cytryny. Albo krem z proszku - waniliowy, dodać skorke i sok z
cytryny, ja czsami uzywame delecty ajerkoniakowy jako podklad.Odważyłam się
podać to ciasto - z kremem oczywiście – podczas ostatniej wizyty teściowej.
Zjadła trzy kawałki.
Mam nadzieje, że i tobie i twoim będzie smakowało Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 13:17:56
Temat: Re: Jaki tort do transportu?> > > Jaki tort polecacie coby nie oklapl podczas jazdy samochodem i pobycie
poza
> > lodowka?
> >
> >
> >
> >
> >
> Jeśli nie musi być biszkoptowy, to polecam kruchy z konfiturą cytrynową, a
krem
> mozesz zrobic w ostatniej chwili u szwagierki, albo nawet zabrac zrobiony juz
w
> pudełku, w termosie czy lodówce samochodwej i na miejscu posmarować.
> Najpierw przygotowuje się konfiturę z cytryn. Tak! Z cytryn ugotowanych w
> całości do takiego stanu, żeby paznokieć wchodził w skórkę ( w dawnych
> przepisach należało wkłuć słomkę) .
CZy cytryny gotuje sie w samej wodzie?
Ugotowane cytryny wystudzone w wywarze
> kroi się na jak najcieńsze plasterki – wyrzucając przy okazji pestki
– i rzuca
> na gorący syrop z kopiatej szklanki cukru na dwie średnie cytryny licząc.
Ile konfitury gotujesz na swoj tort, czy moglabys podac proporcje?
> Gotuje się to na małym ogniu dość długo, aż cytryny zrobią się szkliste, a
> syrop bardzo zgęstnieje. Ciasto wydaje się proste, ot zwykłe półkruche, na
> przykład: pół kilo mąki, dwa całe jajka, cukier waniliowy, dwadzieścia deko
> cukru , dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć
kilo
> tłuszczu. Moja mama używała smalcu, potem margaryny na fali zdrowego
> szaleństwa , ale moim zdaniem jest zasadnicza różnica w smaku i strukturze
> ciasta . Ja używam Planty. Wiem, że to jest zaskakujące, ale we wszystkich
> recepturach opartych na smalcu zastępuję go Plantą, z doskonałym rezultatem.
> Ciasto zamiesić , następnie schłodzić w lodówce albo i zamrażarce. Twarde
> ciasto kroić na trzymilimetrowej grubości plastry i wyłożyć nimi tortownicę,
> formę prostokątną lub do tarty, pilnując odpowiednio wysokich – tak na
> centymetr – rantów .
Czy brzegi maja byc na 1 cm?
Na surowy spód wykładamy konfiturę z cytryn, a na
> wierzch pokrojoną w grubą kostkę ,tak półtora na półtora centymetra , resztę
> ciasta. Ma być nierówno !No i pieczemy na złoty kolor. W zasadzie
można podać
> jak tylko ostygnie. Ale prawdziwie elegancki i rewelacyjny w smaku staje
> się „Torcik Halusi” pokryty warstwą cytrynowego kremu, najlepiej
na bazie
I znowu pytanie : Czy moglabys podac jaka masz blaszke i ile kremu(z jakich
proporcji) korzystasz?
> masła i jajek ubitych na parze z cukrem, a potem ukręconych razem z dodatkiem
> skórki i soku z cytryny. Albo krem z proszku - waniliowy, dodać skorke i sok
z
> cytryny, ja czsami uzywame delecty ajerkoniakowy jako podklad.
CZy ajerkoniak uzywasz do kremu, czy smarujesz nim ciasto?
Dzieki,
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 13:21:45
Temat: Re: Jaki tort do transportu?Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Jaki tort polecacie coby nie oklapl podczas jazdy samochodem i pobycie poza
> lodowka?
Zrob tort napoleon, jest bardzo dobry i latwo go zapakowac.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 13:43:37
Temat: Re: Jaki tort do transportu?
> Zrob tort napoleon, jest bardzo dobry i latwo go zapakowac.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Ale w przepisie Kudlata kaze go trzymac w lodowce.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 14:06:02
Temat: Re: Jaki tort do transportu?Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Ale w przepisie Kudlata kaze go trzymac w lodowce.
Przez 3 godz. nic mu sie nie stanie bez lodowki, przeciez to nie lato.
Czy wspominalam juz, ze ja znam prostsza wersje napooleona
niz to podawala Kudlata? ;-)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 14:13:28
Temat: Re: Jaki tort do transportu?
> Czy wspominalam juz, ze ja znam prostsza wersje napooleona
> niz to podawala Kudlata? ;-)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Tak, ale nie moge go znalezc w archiwum.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 14:15:51
Temat: Re: Jaki tort do transportu?
> Czy wspominalam juz, ze ja znam prostsza wersje napooleona
> niz to podawala Kudlata? ;-)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Jesli to jest Twoj "Damski Kaprys", to wlasnie znalazlam.
CZy jesli upieke jutro, to bylby dobry na niedziele?
Czyli, ile godzin powinna masa przegryzac sie z ciastem?
Dzieki
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 15:12:08
Temat: Re: Jaki tort do transportu?
> CZy cytryny gotuje sie w samej wodzie?
]
TAK
>
> Ile konfitury gotujesz na swoj tort, czy moglabys podac proporcje?
Właśnie z dwóch cytryn
> Czy brzegi maja byc na 1 cm?
moga byc i na poltora centymetra, i na dwa, ale w zasadzie wystarcaja na 1 cm,
bo tej konfitury nie jest zbyt gruba warstwa
>
>
> Na surowy spód wykładamy konfiturę z cytryn, a na
> > wierzch pokrojoną w grubą kostkę ,tak półtora na półtora centymetra ,
resztę > > ciasta. Ma być nierówno ! najlepiej ukladac te kosti "na sztorc",
ostrym dziobem do gory.Mozna rowniez skubac kesy ciasta i ukladac obok siebie.
>
> I znowu pytanie : Czy moglabys podac jaka masz blaszke i ile kremu(z jakich
> proporcji) korzystasz?
pieke to w tortownicy ok 24 cm srednicy, a krem robie z 2 calych jajek, pol
kostki masla i 3/4 szklanki cukru. Całe jajka ubijam z cukrem na parze, a jak
ostygną, wkręcam do masła i dodaje zapachy.
Krem z torebki robie wg przepisu na torebce ( kremy delecty sa o roznych
smakach, ja kupuje do tego waniliowy albo wlasnie o smaku ajerkoniaku)i dodaje
sok i skorke z cytryny.
>
>
>
> CZy ajerkoniak uzywasz do kremu, czy smarujesz nim ciasto?
Wcale!!!To tylko nazwa proszku!
>
>
Jeśli skorzystasz, daj znac jak wyszlo i czy zrobilas nalezyta furore.
Pozdrawiam cytrynowo Qd
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-08 15:41:49
Temat: Re: Jaki tort do transportu?
> Krem z torebki robie wg przepisu na torebce ( kremy delecty sa o roznych
> smakach, ja kupuje do tego waniliowy albo wlasnie o smaku ajerkoniaku)i
dodaje
> sok i skorke z cytryny.
> >
> >
> >
> > CZy ajerkoniak uzywasz do kremu, czy smarujesz nim ciasto?
A to pytanie bylo zadane z punktu widzenia znad Tamizy, bo z polskimi sklepami
to widuje sie niezwykle rzadko.
Dzieki za odpowiedz.
A czy Twoj tort Napoleona nadawalby sie, czy jednak musi miec lodowke?
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |