Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie mieliscie ciasto?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie mieliscie ciasto?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-18 11:35:24

Temat: Re: Ciasto daktylowo-orzechowe
Od: "DanaB" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria U." <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3BA6E7B6.C0F252F8@friko6.onet.pl...
> Zgodnie z obietnica podaje przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
>
Marija U! a tarta? Obiecalas tarte! Slicznie prosze :)))))))))))

DanaB
www.kuchnia.com.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-18 12:17:39

Temat: Re: Ciasto daktylowo-orzechowe
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

DanaB wrote:

> Użytkownik "Maria U." <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:3BA6E7B6.C0F252F8@friko6.onet.pl...
> > Zgodnie z obietnica podaje przepis na ciasto daktylowo-orzechowe
> >
> Marija U! a tarta? Obiecalas tarte! Slicznie prosze :)))))))))))
>
> DanaB
> www.kuchnia.com.pl

Podalam przepis, jest w tym watku, tylko troche wyzej, z tytulem "tarta
sliwkowa".
Nie zapomnialam! Na wszelki wypadek kopiuje jeszcze raz:

Tarta sliwkowa

Ciasto:
20 dkg maki
10 dkg margaryny
2-3 lyzki kwasnej smietany
szczypta soli

Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc
ciasto,
schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru
pudru,
ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i szklanka cukru pudru, polac tym
owoce i
zapiec na zloty kolor.
Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub
dodac
cynamonu do kruchego ciasta.

Pozdrawiam,
Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 13:58:07

Temat: Re: Jakie mieliscie ciasto?
Od: s...@b...univ.gda.pl (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora



> >Pochwalcie sie, jakie upiekliscie ciasto na niedziele.
>
> Ja upieklam dwa.Najpierw eksperyment,ktory nie wyszedl a nazywal sie "Amish
> vanilla pie".Zazyczyl sobie tego moj maz(fascynuja go Amishe),ktory zawziecie
> robi remont i ciagle zada jakichs przekasek coby miec pretekst do przerwy w
> pracy.Gotuje sie mase z cukru brazowego,mleka i kilku innych produktow no i
> oczywiscie wanilia.Te mase wlewa sie do wylozonej ciastem foremki na" paj" a na
> to kruszonka tez z brazowym cukrem.Wyszlo to w srodku bardzo rzadkie jak
> rozpuszczona krowka a posypka baaardzo sypka takze jemy to lyzkami wybierajac z
> foremki.Spodziewalam sie czegos niesamowicie smacznego z racji,ze to od Amishow
> a tu taki ulepek.Ale moze to ja cos nie tak uczynilam...Jak ktos ma przepis na
> to to niech wklepie please No wiec zrobilam drugie ciasto,ktore zawsze wychodzi
> baza u mnie w domu czyli Placek z borowkami amerykanskimi(z jagodami tez mozna
> ale z tymi borowkami ma taki fajny smak jakby z czarymi porzeczkami)no i to juz
> mozna bylo pokazac ludziom na oczy.
> Dot


Amisze, zdaje sie, lubia wlasnie takie ulepki, pamietam ich "shoo-
fly pie" czyli paj sio mucha, gdyz przyciaga wszelkie latajace
stwory (choc pewnie nie komary), ktorego podstawa (nadzienia)
jest melasa. Rowniez takie pierwowzory ciasteczek Oreo, czyli
dwa czekoladowe krazki przelozone bialym kremem, lepia sie od
slodkosci. W malych ilosciach to nawet dobre, ale w wiekszych
zasladza na amen

Agnieszka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 14:52:14

Temat: Re: Tarta sliwkowa
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria U." <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3BA6ECDB.7D27E0E5@friko6.onet.pl...
> DanaB wrote:
>
> > Ja bardzo brosze o przepis na tarte sliwkowa - intensywnie cwicze tarty,
a i
> > sliwek mam troche...
>
> Tarta sliwkowa
>
> Ciasto:
> 20 dkg maki
> 10 dkg margaryny
> 2-3 lyzki kwasnej smietany
> szczypta soli
>
> Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc
ciasto,
> schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
> Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru
pudru,
> ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
> Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i szklanka cukru pudru, polac tym owoce
i
> zapiec na zloty kolor.
> Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub
dodac
> cynamonu do kruchego ciasta.
>
> Smacznego
> Maria
>

Dziękuję przez duze "D"
musze ta tartę zrobić!!!
pozdrawiam serdecznie
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 14:54:57

Temat: Re: Jakie mieliscie ciasto?
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "{Wilma}" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:9o79kk$31n$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "Setsuna" <m...@a...com> napisał w wiadomości
> news:EAqp7.15869$QV4.359332@news11-gui.server.ntli.n
et...
> :
> : Miekki, bialy i niedojrzaly ser wloski robiony z krowiej lub owczej
> : serwatki.
> :
> : Setsuna.
> :
> I (ja tez laik ;o)) ) w smaku podobny do mascapone, tyle ze czuc ciut,
ciut,
> goryczke.
> pozdr. Wilma
>

dziekuje za informacje:)))
pozdrawiam
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 15:34:08

Temat: Re: Ciasto daktylowo-orzechowe
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria U." <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3BA73B63.9BD221AB@friko6.onet.pl...
>
> Podalam przepis, jest w tym watku, tylko troche wyzej, z tytulem "tarta
> sliwkowa".
> Nie zapomnialam! Na wszelki wypadek kopiuje jeszcze raz:
>
> Tarta sliwkowa
>
> Ciasto:
> 20 dkg maki
> 10 dkg margaryny
> 2-3 lyzki kwasnej smietany
> szczypta soli
>
> Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc
> ciasto,
> schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
> Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru
> pudru,
> ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
> Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i szklanka cukru pudru, polac tym
> owoce i
> zapiec na zloty kolor.
> Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub
> dodac
> cynamonu do kruchego ciasta.
>
> Pozdrawiam,
> Maria


ja tylko takie pytanie: a czy taka tarte mozna z innymi owocami upiec?
pozdrawiam
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 05:24:48

Temat: Re: Tarta sliwkowa
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Tarta sliwkowa
>
> Ciasto:
> 20 dkg maki
> 10 dkg margaryny
> 2-3 lyzki kwasnej smietany
> szczypta soli
>
> Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc ciasto,
> schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.

Czy w sklad tego ciasta w ogole nie wchodza jajka?
I bedzie dobre?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 05:53:57

Temat: Re: Tarta sliwkowa-sprostowanie
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Tarta sliwkowa
>
> Ciasto:
> 20 dkg maki
> 10 dkg margaryny
> 2-3 lyzki kwasnej smietany
> szczypta soli
>
> Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc ciasto,
> schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
> Forme do tarty (lub tortownice) wylepic ciastem, posypac 2 lyzkami cukru pudru,
> ulozyc wypestkowane sliwki. Podpiec w bardzo goracym piekarniku.
> Ubic 2 jajka ze szklanka smietany i szklanka cukru pudru, polac tym owoce i
> zapiec na zloty kolor.
> Jesli ktos tak jak ja kocha cynamon, moze posypac ciasto cynamonem i/lub dodac
> cynamonu do kruchego ciasta.

Dokonalam konsultacji z siostra (wczesniej korzystalam z jej zeszytu, a on mowic
nie umie) i ona ten przepis zmodyfikowala: do smietanowej zalewy dodaje pol
szklanki cukru (zwyklego). I tak jest slodkie, wiec ta ilosc jak dla mnie
wystarcza.

Pozdrawiam
Maria



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 05:56:24

Temat: Re: Tarta sliwkowa
Od: "Maria U." <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla wrote:

> Użytkownik Maria U. <m...@f...onet.pl> w wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisała:
> > Tarta sliwkowa
> >
> > Ciasto:
> > 20 dkg maki
> > 10 dkg margaryny
> > 2-3 lyzki kwasnej smietany
> > szczypta soli
> >
> > Make przesiac z sola, posiekac z margaryna. Wlac smietane i zagniesc ciasto,
> > schlodzic przez godzine (albo i dluzej) w lodowce.
>
> Czy w sklad tego ciasta w ogole nie wchodza jajka?
> I bedzie dobre?

Mi smakuje to ciasto i zawsze wychodzi. Wlasciwie na bazie tego ciasta robie rozne
inne rzeczy, takze tarty "na ostro" poniewaz w ciescie nie ma cukru.

Pozdrawiam
Maria



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-19 06:00:11

Temat: Re: Jakie mieliscie ciasto?
Od: l...@a...com (Lilibell555) szukaj wiadomości tego autora

>Amisze, zdaje sie, lubia wlasnie takie ulepki,

Aha no widzisz to znaczy,ze mi sie udalo bo ulepek to byl(mimo wszystko je
wtrzachnelismy juz) i wlasnie tez mialo melase.Czyli nie ma sensu robic z
innego przepisu bo wyjdzie pewnie to samo.Nie wiedzialam,ze Oreo to sprawka
Amishow,czasem je jem tak raz na pol roku jak mnie najdzie ale tylko z mlekiem
mi "wchodza".
Dot

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pierogi z grzybami
lodowka Ardo
Pstrag
Prosba o dyskusje
jablka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »