| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-21 12:09:58
Temat: Jem sobie takie ciasto...Jem sobie właśnie takie ciasto: na dole biszkoptowy placek, posypany
lekko chyba cynamonem, potem warstwa budyniu (nawet nie kremu
budyniowego, tylko sam budyń), potem znowu biszkoptowy placek a na tym
wszystkim w szachownicę ułożone "kleksy" jagodowego dżemu i wiórków
kokosowych (ten kokos chyba z białkiem). Nazywa się to mozaika i kupiłam
w mojej ulubionej cukierni, więc nie mam szans na przepis ;-).
Zastanawiam się, jak by to zrobić. Problem właściwie pojawia się dopiero
na samej górze ciasta - te kokosowe kleksy raczej powinny być pieczone
(nawet wyglądają na lekko zrumienione na górze), ale czy są pieczone
osobno, czy całe ciasto wkłada się do piekarnika po przełożeniu
biszkoptowych placków? Ciekawe. Robił ktoś kiedyś takie wygibasy? ;-)
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-21 14:09:02
Temat: Re: Jem sobie takie ciasto...Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>
> Zastanawiam się, jak by to zrobić. Problem właściwie pojawia się dopiero
> na samej górze ciasta - te kokosowe kleksy raczej powinny być pieczone
> (nawet wyglądają na lekko zrumienione na górze), ale czy są pieczone
> osobno, czy całe ciasto wkłada się do piekarnika po przełożeniu
> biszkoptowych placków? Ciekawe. Robił ktoś kiedyś takie wygibasy? ;-)
Robić nie robiłem, ale w książce mam przepis nieco podobny.
Spód z biszkopta, na to budyń z owocami i na to piana (0,5 szklanki
białek, 0,5 szklanki cukru kryształu, 15 dag wiórków kokosowych;
białka ubić z cukrem, dodać wiórki i lekko wymieszać).
Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp. 180°C
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |