| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-08 21:07:21
Temat: Juz sie pieni!
'Kwas" na Ince. Jutro rano zlewam, filtruje i rozlewam.
W poniedzialek degustacja.
Z braku odpowiednich pojemnikow produkcja w skali mikro.
Butla plastikowa 1 gal/USA . Cukru 16 uncji, Inki do smaku.
Drozdze 1/2 torebki w czterech lyzeczkach cukru i dwoch
lyzeczkach Inki. Jak juz ruszyly-to chlup do butli. Woda kranowa
nie gotowana-nie widac by cos szkodzilo. Na gorze kozuch z piany,
na dole przerobione drozdze. Wyglada na to, ze po 48 godzinach
drozdze juz sie same wytruja. Na razie ma to kawowo-kwaskowo-
alkoholowy posmak-calkiem smaczne.
PS. Nie polecam skali mikro bo moze nie bedzie juz czego rozlewac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-09 05:52:01
Temat: Re: Juz sie pieni!cos podobnego kupilem wczoraj w sklepie i nazywa sie "Zakwas chlebowy"
- produkcji Litewskiej - koszt jedynie 3zl 15 gr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 15:36:55
Temat: Re: Juz sie pieni!> cos podobnego kupilem wczoraj w sklepie i nazywa sie "Zakwas chlebowy"
> - produkcji Litewskiej - koszt jedynie 3zl 15 gr
>
Ja cos podobnego przywiozlem z Ukrainy. Nazywa sie "chlibnij kwas" i
kosztowalo 2 UAH (1,6 zl). Wlasnie zabieram sie do przygotowania.
A to cos z kawy co przygotowuje dzieciol to raczej podpiwek niz kwas...
Pozdrawiam
Atanazy
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 23:55:51
Temat: Re: Juz sie pieni!kw wrote:
>
> cos podobnego kupilem wczoraj w sklepie i nazywa sie "Zakwas chlebowy"
> - produkcji Litewskiej - koszt jedynie 3zl 15 gr
Zdzierstwio! Nie powinno kosztowac wiecej niz butelka podlego
piwa.
PS A po ile butelka piwa stoi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 08:07:07
Temat: Re: Juz sie pieni!
> Ja cos podobnego przywiozlem z Ukrainy. Nazywa sie "chlibnij kwas"
Zapomnialem dodac, ze to cos jest w proszku (zestaw do samodzielnego
przygotowania) i wychodzi z tego ok 5 l gotowego produktu :)
Pozdrawiam
Atanazy
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 08:41:21
Temat: Re: Juz sie pieni!Atanazy wrote:
>
> > Ja cos podobnego przywiozlem z Ukrainy. Nazywa sie "chlibnij kwas"
>
> Zapomnialem dodac, ze to cos jest w proszku (zestaw do samodzielnego
> przygotowania) i wychodzi z tego ok 5 l gotowego produktu :)
>
Mozna cos wiecej na ten temat. Sklad, 'instrukcja obslugi'?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 17:34:56
Temat: Re: Juz sie pieni!> Mozna cos wiecej na ten temat. Sklad, 'instrukcja obslugi'?
Sklad powiadasz... Musze wytezyc swoja znajomosc ukrainskiego :)
maka zytnia,
suchary zytnie,
slod zytni fermentowany,
sol,
drozdze suszone
Instrukcja obslugi: (wersja na 10 litrow gotowego produktu)
Zawartosc pakietu zalac litrem wrzatku i nakryc pokrywka. Po 20 minutach
dolac jeszcze 9 litrow wrzatku i dosypac 1-2 szklanki cukru. Ochlodzic do
temp ok 30 stopni i dosypac zaw. pakiecika z drozdzami, wymieszac. Po
pojawieniu sie na powierzchni piany kwas jest gotowy.
Wtedy go zlewamy ostroznie znad osadu, przelewamy do butelek i KONIECZNIE do
lodowki. Smaczny jest tylko schlodzony, na cieplo - niedobry. Poza tym
wspaniale gasi pragnienie.
Pierwsza porcja juz mi dojrzala. Jest pyyyyyyyszna. Dodam jeszcze, ze w
wiekszych miastach bylego ZSRR kwas jest sprzedawany na szklanki na ulicach
z takich fajnych zoltych lub niebieskich beczek.
Pozdrawiam
Atanazy
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 18:03:15
Temat: Re: Juz sie pieni!Atanazy wrote:
>
> > Mozna cos wiecej na ten temat. Sklad, 'instrukcja obslugi'?
>
> Sklad powiadasz... Musze wytezyc swoja znajomosc ukrainskiego :)
>
> maka zytnia,
> suchary zytnie,
> slod zytni fermentowany,
> sol,
> drozdze suszone
>
> Instrukcja obslugi: (wersja na 10 litrow gotowego produktu)
> Zawartosc pakietu zalac litrem wrzatku i nakryc pokrywka. Po 20 minutach
> dolac jeszcze 9 litrow wrzatku i dosypac 1-2 szklanki cukru. Ochlodzic do
> temp ok 30 stopni i dosypac zaw. pakiecika z drozdzami, wymieszac. Po
> pojawieniu sie na powierzchni piany kwas jest gotowy.
>
> Wtedy go zlewamy ostroznie znad osadu, przelewamy do butelek i KONIECZNIE do
> lodowki. Smaczny jest tylko schlodzony, na cieplo - niedobry. Poza tym
> wspaniale gasi pragnienie.
>
> Pierwsza porcja juz mi dojrzala. Jest pyyyyyyyszna. Dodam jeszcze, ze w
> wiekszych miastach bylego ZSRR kwas jest sprzedawany na szklanki na ulicach
> z takich fajnych zoltych lub niebieskich beczek.
>
>
Dzieki, poszukam w ukrainskich sklepach w NY. Jeszcze jedno waga paczki,
pi x oko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 18:22:53
Temat: (OT) Juz sie pieni!/.../
> Pierwsza porcja juz mi dojrzala. Jest pyyyyyyyszna. Dodam jeszcze, ze
w
> wiekszych miastach bylego ZSRR kwas jest sprzedawany na szklanki na
ulicach
> z takich fajnych zoltych lub niebieskich beczek.
>
> Pozdrawiam
> Atanazy
Szkoda, ze nie we wszystkich.... :-(
Na Litwie juz nie produkuja takiego kwasu :-(
A byl taki dobry....
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 18:48:06
Temat: Re: Juz sie pieni!> Dzieki, poszukam w ukrainskich sklepach w NY. Jeszcze jedno waga paczki,
> pi x oko.
250 gram proszku starczy na 10 litrow kwasu
Zycze udanych poszukiwan
Atanazy
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |