Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KISIELE DOMOWE

Grupy

Szukaj w grupach

 

KISIELE DOMOWE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-04 17:05:37

Temat: KISIELE DOMOWE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepisy z różnych książek:

Kisiel z porzeczek, malin lub wiśni:

Objętościowo:
1,5 - litra owoców,
1 - 1,5 szklanki cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 - litra wody

W części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
W pozostałej wodzie zagotować owoce (maliny - poł na pół z porzeczkami) i zmiksować
trzepaczkami, nie nożykiem, przecedzić, zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną -
rozlać do szklanek lub pucharków przpłukanych zimną wodą - schłodzić. Przed podaniem
można na wierzch nalać soku, nałożyć śmietanki (może być ubita), a nawet mleka.
Proporcje na sześć osób.

Kisiel z jabłek:

8 - 10 jabłek,
1 - szklanka cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
trochę mielonego cynamonu

Obrać i pokroić wypestkowane jabłka, rozgotować, zmiksować, dodać cukier i cynamon
oraz wody aby z tą, którą byłą rozprowadzona mąka ziemniaczana było sześć szklanek
kisielu. Zagotować mieszając, wylać do naczyń dla zastygnięcia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurkuma
Ktory kisiel jest najbardziej tradycyjny
porzeczki i agrest - co z nich zrobic?
kwas a naczynia
Miód pitny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »