| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-04 17:05:37
Temat: KISIELE DOMOWEPrzepisy z różnych książek:
Kisiel z porzeczek, malin lub wiśni:
Objętościowo:
1,5 - litra owoców,
1 - 1,5 szklanki cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 - litra wody
W części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
W pozostałej wodzie zagotować owoce (maliny - poł na pół z porzeczkami) i zmiksować
trzepaczkami, nie nożykiem, przecedzić, zagotować z cukrem i mąką ziemniaczaną -
rozlać do szklanek lub pucharków przpłukanych zimną wodą - schłodzić. Przed podaniem
można na wierzch nalać soku, nałożyć śmietanki (może być ubita), a nawet mleka.
Proporcje na sześć osób.
Kisiel z jabłek:
8 - 10 jabłek,
1 - szklanka cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
trochę mielonego cynamonu
Obrać i pokroić wypestkowane jabłka, rozgotować, zmiksować, dodać cukier i cynamon
oraz wody aby z tą, którą byłą rozprowadzona mąka ziemniaczana było sześć szklanek
kisielu. Zagotować mieszając, wylać do naczyń dla zastygnięcia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |