« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-06 10:00:08
Temat: Re: KaczkaDon Pedro napisal:
(...)
> Wolałabym, żeby nie była to
> kaczka z dodatkiem owoców, natomiast powinna być rumiana, soczysta i
> wspaniale smakować. Czy jest to wogóle możliwe? jeśli tak to prosiłabym o
> jakis przepisik.
Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko udka i farsz :-(
A co do pieczenia:
- natrzeć kaczkę przyprawami na conajmniej godzinę przed pieczeniem,
i przetrzymać w lodówce;
- nalać na blachę trochę wody, ułożyc kaczke nogami do góry,
przykryć folią aluminiową, włozyc do nagrzanego piekarnika i piec ok.
2 godz., co pół godziny podlewać sosem z blachy;
- na ostatnie 15 - 20 min. zdjąć folię.
Jeżeli nie chcesz farszu z owoców, to do środka możesz napakować
farsz z wątróbki, zielonej pietruszki i bułki, albo np. kaszę gryczaną
z grzybami.
Krycha
P.S. Masz maszynę czasu? ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-06 11:42:02
Temat: RE: KaczkaFrom: Krystyna Chiger
> Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
> kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko
> udka i farsz :-(
Masz na myśli kolor mięsa czy piór ???
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-06 12:11:26
Temat: Re: Kaczka
Użytkownik "Klient - rzeczoznawcyap - info" <i...@r...com.pl>
napisał w wiadomości
news:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKEEEGDPAA.info@rzeczoznawcya
p.com.pl...
> From: Krystyna Chiger
>
> > Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
> > kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko
> > udka i farsz :-(
>
> Masz na myśli kolor mięsa czy piór ???
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
Kaczka czarna jest to nazwa handlowa
Można posmarować ją z wierzchu sosem sojowym a od środka natrzeć
czosnkiem z solą
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-06 13:03:28
Temat: Re: KaczkaKlient - rzeczoznawcyap - info napisal:
> > Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
> > kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko
> > udka i farsz :-(
> Masz na myśli kolor mięsa czy piór ???
One moga miec i białe pióra ;-) Spece poznają po kolorze
mięsa. Ja się raz przewiozłam i kaczki teraz mam albo od
znajomej, albo jak nie ma swoich, to ona kupuje na targu. Nie
chcialabym powtorzyc próby nakarmienia trzech głodnych panów
dwiema kaczymi nogami i farszem :-(
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-06 13:05:06
Temat: Re: Kaczka>
> Mam zamrożoną kaczkę. Ponieważ nigdy nie przyrządzałam kaczki sama, proszę
o
> kilka propozycji co z tym ptakiem można zrobić ? Wolałabym, żeby nie była
to
> kaczka z dodatkiem owoców, natomiast powinna być rumiana, soczysta i
> wspaniale smakować. Czy jest to wogóle możliwe? jeśli tak to prosiłabym o
> jakis przepisik.
Mozna zrobic kaczke po pekinsku - jak dla mnie rewelacja.
Nie wiem jaki przepis jest prawidlowy, ale mysmy smarowali ja zalewa z
mieszanki roznych sosow - sojowego i innych, piekli na ruszcie w piekarniku,
podawali ze swiezym ogorkiem, plackami (mandarynskimi), szczypiorkiem i
sosem sliwkowym. Roboty bylo duzo, ale i przyjemnosci z jedzenia ...
pozdrawiam - Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-06 20:32:09
Temat: KaczkaWitam wszystkich smakoszy drobiu !
Mam zamrożoną kaczkę. Ponieważ nigdy nie przyrządzałam kaczki sama, proszę o
kilka propozycji co z tym ptakiem można zrobić ? Wolałabym, żeby nie była to
kaczka z dodatkiem owoców, natomiast powinna być rumiana, soczysta i
wspaniale smakować. Czy jest to wogóle możliwe? jeśli tak to prosiłabym o
jakis przepisik.
Pozdrawiam.
Lucyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-07 19:43:50
Temat: Re: Kaczka> Witam wszystkich smakoszy drobiu !
>
> Mam zamrożoną kaczkę. Ponieważ nigdy nie przyrządzałam kaczki sama, proszę o
> kilka propozycji <ciach> Pozdrawiam.
>
> Lucyna
Hej,
Najlepsze sa czarne kaczki francuskie, wsadzasz ja do solanki jak wlozysz po
poludniu to na drugi dzien mozesz piec. Solanka: na litr wody 5 dkg soli. Po
wyjeciu z solanki ucierasz kwasne jablka na tartce jarzynowej, posypujesz ja
imbirem i obkladasz utartymi jablkami, do srodka wkladasz osemki jablka ZE
SKORKA. Calosc do brytwanny z tluszczem (moze byc margaryn, olej lub mieszany
margaryna + olej)
podlac troche woda, czesto polewac kaczke wywarem z pieczenia. Temp. ok. 180-
200 st C. Piec w zaleznosci od wielkosci kaczki 1.5 - 2 godz. Jak miesko
odchodzi od kosci to znaczy, ze kaczucha ma juz dosc !!!!!
Tak przyrzadzona kaczka to najlepsza jaka kiedykolwiek jadlam!
Pozdrawiam
Julka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-09 21:54:36
Temat: Re: KaczkaDziękuję za wszystkie rady, ptaszysko po obróbce cieplnej było zjadliwe
Lucyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |