Message-ID: <3...@p...pl>
Date: Fri, 06 Jul 2001 12:00:08 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kaczka
References: <9i2iu0$bvq$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.74.71
X-Trace: 6 Jul 2001 12:05:00 +0200, 193.0.74.71
Organization: HomeNet News Server
Lines: 28
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.task.gda.pl!news.man.szczecin.pl!news.home.net.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57778
Ukryj nagłówki
Don Pedro napisal:
(...)
> Wolałabym, żeby nie była to
> kaczka z dodatkiem owoców, natomiast powinna być rumiana, soczysta i
> wspaniale smakować. Czy jest to wogóle możliwe? jeśli tak to prosiłabym o
> jakis przepisik.
Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko udka i farsz :-(
A co do pieczenia:
- natrzeć kaczkę przyprawami na conajmniej godzinę przed pieczeniem,
i przetrzymać w lodówce;
- nalać na blachę trochę wody, ułożyc kaczke nogami do góry,
przykryć folią aluminiową, włozyc do nagrzanego piekarnika i piec ok.
2 godz., co pół godziny podlewać sosem z blachy;
- na ostatnie 15 - 20 min. zdjąć folię.
Jeżeli nie chcesz farszu z owoców, to do środka możesz napakować
farsz z wątróbki, zielonej pietruszki i bułki, albo np. kaszę gryczaną
z grzybami.
Krycha
P.S. Masz maszynę czasu? ;-)
|