Data: 2001-07-07 19:43:50
Temat: Re: Kaczka
Od: <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam wszystkich smakoszy drobiu !
>
> Mam zamrożoną kaczkę. Ponieważ nigdy nie przyrządzałam kaczki sama, proszę o
> kilka propozycji <ciach> Pozdrawiam.
>
> Lucyna
Hej,
Najlepsze sa czarne kaczki francuskie, wsadzasz ja do solanki jak wlozysz po
poludniu to na drugi dzien mozesz piec. Solanka: na litr wody 5 dkg soli. Po
wyjeciu z solanki ucierasz kwasne jablka na tartce jarzynowej, posypujesz ja
imbirem i obkladasz utartymi jablkami, do srodka wkladasz osemki jablka ZE
SKORKA. Calosc do brytwanny z tluszczem (moze byc margaryn, olej lub mieszany
margaryna + olej)
podlac troche woda, czesto polewac kaczke wywarem z pieczenia. Temp. ok. 180-
200 st C. Piec w zaleznosci od wielkosci kaczki 1.5 - 2 godz. Jak miesko
odchodzi od kosci to znaczy, ze kaczucha ma juz dosc !!!!!
Tak przyrzadzona kaczka to najlepsza jaka kiedykolwiek jadlam!
Pozdrawiam
Julka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|