Data: 2001-07-06 10:00:08
Temat: Re: Kaczka
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Don Pedro napisal:
(...)
> Wolałabym, żeby nie była to
> kaczka z dodatkiem owoców, natomiast powinna być rumiana, soczysta i
> wspaniale smakować. Czy jest to wogóle możliwe? jeśli tak to prosiłabym o
> jakis przepisik.
Jest mozliwe, ale dużo zależy też od samej kaczki. Powinna to być
kaczka ciemna - w białej właściwie nie ma co jeść - tylko udka i farsz :-(
A co do pieczenia:
- natrzeć kaczkę przyprawami na conajmniej godzinę przed pieczeniem,
i przetrzymać w lodówce;
- nalać na blachę trochę wody, ułożyc kaczke nogami do góry,
przykryć folią aluminiową, włozyc do nagrzanego piekarnika i piec ok.
2 godz., co pół godziny podlewać sosem z blachy;
- na ostatnie 15 - 20 min. zdjąć folię.
Jeżeli nie chcesz farszu z owoców, to do środka możesz napakować
farsz z wątróbki, zielonej pietruszki i bułki, albo np. kaszę gryczaną
z grzybami.
Krycha
P.S. Masz maszynę czasu? ;-)
|