Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kaczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kaczka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-12 23:18:18

Temat: Kaczka
Od: "AW" <p...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Robiłem ostatnio kaczkę pieczoną (pierwszy raz w życiu).
A oto wnioski.

Kaczkę "zluzowałem", a może "wyluzowałem" :) w każdym razie
wyciągnąłem z niej szkielet tak, że została tylko skóra i mięsko
(szkielet poszedł na czerninkę). Wcale nie jest to takie trudne jak się
może wydawać. Trzeba tylko ostrego noża i nieco cierpliwości.
Od środka i od zewnątrz wysmarowałem kaczkę sosem Worchester, posoliłem
i natarłem majerankiem.
Do środka poszły cząstki obranego jabłka (a może dwóch) pozbawione
gniazd nasiennych. Wszystkie otwory zamkinięto za pomocą wykałaczek i
kaczka wylądowała w gorącym piekarniku.
Piekła się, aż zrobiła się brązowa (na wyczucie). Co jakiś czas była
podlewana własnym tłuszczykiem.

Efekt - miód!

Mięsko soczyste, smaczne, bez tak irytujących mnie włókien, które włażą
pomiędzy zęby.
Je się taką kaczkę z prawdziwą przyjemnością bo nie ma kości i walki z
nimi - warto luzować.

Właśnie mam pytanie, ostatnio coś mnie naszło i filet z piersi kurczaka
wysmarowałem sosem Worchester, na chwilę przed smażeniem. Nie wiem czy
to siła sugestii, ale taki filet po usmażeniu wydawał mi się o niebo
lepszy niż bez zastosowania sosu. Ciekawe.

Pozdrawiam
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-13 15:48:15

Temat: Re: Kaczka
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AW" <p...@h...com> napisał w wiadomości
news:cs4b7q$bh7$1@news.onet.pl...
> Witam,
> Robiłem ostatnio kaczkę pieczonš (pierwszy raz w życiu).
>
> Efekt - miód!

Gratuluję :)

> Właœnie mam pytanie, ostatnio coœ mnie naszło i filet z piersi kurczaka
> wysmarowałem sosem Worchester, na chwilę przed smażeniem. Nie wiem czy
> to siła sugestii, ale taki filet po usmażeniu wydawał mi się o niebo
> lepszy niż bez zastosowania sosu. Ciekawe.

A może Ty po prostu lubisz ten sos? ;)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-14 10:03:20

Temat: Re: Kaczka
Od: "Justyna" <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

jaka jest technika tego "luzowania"? Może podpowiesz jak to robić lub gdzieś
znajde opis jak to robić?
Ostatnio też robiłam kaczke z jabłkami była pyszna, tylko no właśnie walka
ze szkieletem psuje całą degustacji.

--
Pozdrawiam. Justyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-14 13:11:19

Temat: Re: Kaczka
Od: "AW" <s...@p...lachem.pl> szukaj wiadomości tego autora

Justyna wrote:

> jaka jest technika tego "luzowania"? Może podpowiesz jak to robić lub
> gdzieœ znajde opis jak to robić?
> Ostatnio też robiłam kaczke z jabłkami była pyszna, tylko no właœnie
> walka ze szkieletem psuje całš degustacji.

Poszukaj w archium grupy, niedawno kto dawał namiary strony na której
były nawet zdjęcia.
W nawiększym skrócie wygląda to tak, że zaczynasz od "tylnej" strony,
tam gdzie zazwyczaj jest otwór po wyjęciu wnętrzności. Potrzebny jest
bardzo ostry, niezbyt duży nóż (myślę że skalpel byłby idealny) i
trochę cierpliwości. Zasada jest taka aby zrobić nacięcia "od wnętrza"
kaczki w kierunku kości, a potem wyciągnąć kość ręką. Klatkę piersiową
z żebrami trzeba dokładnie okroić na sporej powierzchni i uważać w
okolicy mostka, bo tam skóra prawie przyrasta do kości i łatwo ją
przeciąć. Mięso powinno schodzić ze szkieletu jak rękawiczka z dłoni,
dość makabryczne porównanie ale tak właśnie jest.

Powodzenia
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gotowanie w realu + pl.rec.kuchnia = ...
capri - serek typu włoskiego
Ser Lazur turkusowy...
Co proponujecie na kolacje?
pieczywo cukiernicze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »