Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kajmak i marcepan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kajmak i marcepan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-10 18:01:06

Temat: Kajmak i marcepan
Od: "GosiaP" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Mam zamiar na Swieta zrobic mazurek z kajmakiem, ale chcialabym sprobowac
zrobic kajmak taki z mleka z puszki, gotowanego przez wiele godzin :))
Problem w tym, ze nigdy nie robilam kajmaku ani nawet (tak mi sie wydaje)
nigdy nie jadlam, wiec nie mam pojecia co i jak. Prosze was bardzo, pomozcie
i podajcie jakis dobry przepis na kajmak!!! Bede bardzo wdzieczna.
Mam jeszcze jeden pomysl do zrealizowania, ale tez nie wiem, czy przepis,
ktory udalo mi sie znalezc, jest doby. Chce zrobic marcepan, mtory jest
wprost uwielbiany w naszym domu. Kazdy kupny jest zwykle w czekoladzie i
jedzenie takiego zawsze konczy sie oskrobaniem i wyrzuceniem calej
czekolady. Mysle, ze taki domowy marcepan bedzie o wiele lepszy. Prosze wiec
o jakies sprawdzone przepisy i dobre rady.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-10 18:07:37

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

W tym roku, w przeciwienstwie do poprzednich postanowilam zrobic mazurek
kajmakowy z mleka w puszce. Poniewaz widzielismy sie z czescia nie-polskiej
rodziny w niedziele palmowa postanowilam wyprobowac przepis wg Marty Gessler.
Gotowalam puszke slodzonego mleka przez ponad 5 godz. na malutkim ogniu. Kajmak
wyszedl nie taki jak tradycyjny, przede wszystkim o wiele ciemniejszy. Dodalam
do niego troche rumu. Pomimo mojego rozczarowania wszystkim bardzo smakowal.
Ale w przyszlym roku chyba znowu zrobie uciazliwa metoda tradycyjna - mieszajac
mleko z cukrem przez dwie godziny...
Pozdrawiam
Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-10 20:21:37

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: "GosiaP" <p...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:06ac.00000004.3ad34be9@newsgate.onet.pl...
> W tym roku, w przeciwienstwie do poprzednich postanowilam zrobic mazurek
> kajmakowy z mleka w puszce. Poniewaz widzielismy sie z czescia
nie-polskiej
> rodziny w niedziele palmowa postanowilam wyprobowac przepis wg Marty
Gessler.
> Gotowalam puszke slodzonego mleka przez ponad 5 godz. na malutkim ogniu.
Kajmak
> wyszedl nie taki jak tradycyjny, przede wszystkim o wiele ciemniejszy.
Dodalam
> do niego troche rumu. Pomimo mojego rozczarowania wszystkim bardzo
smakowal.
> Ale w przyszlym roku chyba znowu zrobie uciazliwa metoda tradycyjna -
mieszajac
> mleko z cukrem przez dwie godziny...
> Pozdrawiam
> Kalina


Czy mozesz mi podac obydwa przepisy na mase kajmakowa? Bede wdzieczna

Gosia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 02:50:20

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: l...@a...com (Lilibell555) szukaj wiadomości tego autora

>Gotowalam puszke slodzonego mleka przez ponad 5 godz. na malutkim ogniu.
>

Tak dokladnie robi sie "dulce de leche"
co jest starym,typowym przysmakiem w
krajach latynoskich.Ja osobiscie wole
"normalny" kaimak zwlaszcza do mazurkow.Kiedys pamietam moja mama
wrzucila do kaimaku resztki roznych czekoladek nadziewanych a nawet takie
twarde cukierki na ktore u mnie w domu sie mowi kukulki no i to byl najlepszy
kaimak jaki kiedykolwiek jedlismy.
Dotka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 08:01:05

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: GB <g...@n...usa.net> szukaj wiadomości tego autora

n...@m...ch wrote:

> wg Marty Gessler. Gotowalam puszke slodzonego mleka przez ponad 5 godz. na
> malutkim ogniu. Kajmak wyszedl nie taki jak tradycyjny, przede wszystkim o

No nie wiem, ja gotuję 3 godziny - jak dla mnie zupełnie wystarczy i jest
pyszne.

Pozdrawiam
--
GB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 09:49:58

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

Moze wiec wystarczy trzy godziny?
W oryginalnym przepisie (mozna sprwadzic na stronie Gazety Wyborczej) jest
napisane zeby gotowac 6 godzin...
Kajmak tradycyjny:
2 szklanki mleka, 500 g cukru, 100 g masla
Mleko gotowac z cukrem ok. 2 godz. ciagle mieszajac, az zgestnieje.
Przestudzic, dodac maslo i ucierac przez kilka minut drewniana lyzka. Mase
wylac na kruchy spod i rozsmarowac nozem umaczanym w goracej wodzie. Udekorowac
orzechami, migdalami, rodzynkami...
Hej!
Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-11 18:46:54

Temat: Re: Kajmak i marcepan
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:0620.00000006.3ad428c6@newsgate.onet.pl...
| Moze wiec wystarczy trzy godziny?
| W oryginalnym przepisie (mozna sprwadzic na stronie Gazety Wyborczej) jest
| napisane zeby gotowac 6 godzin...

Wystrczy nawet mniej. Czasem robię w jakieś 2,5h. Jest rzadszy, ale do smarowania
andrutów się nadaje. 3h to już całkiem wystarcza. Czyj to przepis w Wybiórczej?

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

krociutki wierszyk dla smakoszy
agar- pomocy
Frustracje matki (wielodzietnej)
Problem 1-wszy - pasztet cielęcy
gdzie makłowicz???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »