| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-20 10:02:53
Temat: Kapusta z grzybami - HELP!Czesc!
Zrobilem kapuste z grzybami wg nastepujacego przepisu:
2 kg kapusty kwaszonej (dalem po 1 kg lagodnej i kwasnej)
10 dag suszonych grzybow (prawdziwki)
10 dag sliwek suszonych (polskich)
2 srednie cebule
4 liscie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 lyzeczka kminku
Grzyby namoczylem, podgotowalem, pokroilem i dodalem do podgotowanej
kapusty (z dodatkami). Kapuste przez dwa nastepne dni podgotowywalem.
Efekt jest nieciekawy. Potrawa jest mdla (malo kwasna) i jakas taka bez
tego charakterystycznego smaku.
Czy moge prosic o rade - co zrobic, aby troszke ja "podrasowac"?
Myslalem o:
- dodaniu przypraw (na pewno majeranek, czy oprocz tego jeszcze cos
sugerujecie?),
- wspomozeniu sie gotowa mieszanka (np. do potraw z kapusty "Kamisa")
Dodam, ze "degustacja" tego dziela odbedzie sie dzisiaj wieczorem, wiec
prosilbym w miare mozliwosci o szybkie sugestie.
Z gory dziekuje za wszelakie
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-20 11:46:11
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!Dorota Szuba wrote:
> jesli za malo kwasna
> to moze kopnac sie do najblizszej w okolicy beczki z kiszona kapusta
> (moze byc w sklepie :)) ) ze sloiczkiem w garsci i poprosic o troche
> soku spod kapusty i tym dokwasic?
>
> pozdrawiam
> Dorka
Dodam jeszcze (o czym zapomnialem w pierwszym poscie), ze jest tez troche
gorzkawa :-(
Dzieki za rade - udam sie niezwlocznie
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-20 12:08:17
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!spróbuj dorzucic jeszcze grzybów (na moje oko troche malo....), dodaj maggi
i papryki slodkiej (nie przesadz), no i oczywiscie podkwas - nie dodawalabym
kapusty, ale soku z kapusty (np. po odcisnieciu przed zrobieniem bigosu)
powodzenia!
Anna
> 2 kg kapusty kwaszonej (dalem po 1 kg lagodnej i kwasnej)
> 10 dag suszonych grzybow (prawdziwki)
> 10 dag sliwek suszonych (polskich)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-20 12:21:47
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!> 2 kg kapusty kwaszonej (dalem po 1 kg lagodnej i
kwasnej)
==========
To nie bigos. Ta slodka kapusta to byl blad, ktory
trudno bedzie naprawic. Widze tylko jedno wyjscie :-}.
Ladnie obsmazyc 1kg zeberek i 1kg dobrej kielbasy i
dodac do tego co juz masz (plus cos smakotworczego:
koncentrat, sos sojowy, "kapustowe" przyprawy: czaber,
jalowiec itp, zasmazka) - po swietach bedziesz mial
swietny bigos.
A kapuste z grzybami zrob od nowa.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-20 12:32:12
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!jd wrote:
> Efekt jest nieciekawy. Potrawa jest mdla (malo kwasna) i jakas taka bez
> tego charakterystycznego smaku.
>
>
jesli za malo kwasna
to moze kopnac sie do najblizszej w okolicy beczki z kiszona kapusta
(moze byc w sklepie :)) ) ze sloiczkiem w garsci i poprosic o troche
soku spod kapusty i tym dokwasic?
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-20 12:46:36
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!waldek wrote:
> > 2 kg kapusty kwaszonej (dalem po 1 kg lagodnej i
> kwasnej)
> ==========
> To nie bigos. Ta slodka kapusta to byl blad, ktory
> trudno bedzie naprawic. Widze tylko jedno wyjscie :-}.
> Ladnie obsmazyc 1kg zeberek i 1kg dobrej kielbasy i
> dodac do tego co juz masz (plus cos smakotworczego:
> koncentrat, sos sojowy, "kapustowe" przyprawy: czaber,
> jalowiec itp, zasmazka) - po swietach bedziesz mial
> swietny bigos.
> A kapuste z grzybami zrob od nowa.
>
> waldek
> ==========
To niemozliwe! Ta kapusta musi byc dzisiaj spozyta :-|
Reasumujac:
blad nr 1: trzeba bylo wziac WYLACZNIE kwasna,
blad nr 2: za malo grzybow
....
Mam racje?
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-20 17:58:05
Temat: Re: Kapusta z grzybami - HELP!niestety tak... do Wigilii zdazysz uwarzyc nowa:-)
pozdrawiam,
A.
> Reasumujac:
> blad nr 1: trzeba bylo wziac WYLACZNIE kwasna,
> blad nr 2: za malo grzybow
> ....
>
> Mam racje?
>
> jd
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 12:01:53
Temat: Re: Kapusta z grzybami - suplementTroche dziwnie odpowiadac samemu sobie, ale OK...
Musze powiedziec, ze efekt finalny mojej kapusty wcale nie byl taki zly...
Zniknela jako pierwsza. Co zrobilem? NIC, oprocz dodania przyprawy "Kamis
do potraw z kapusty". Dodam, ze gotowalem ja przez trzy dni po godzinie i
chyba to wyszlo jej na dobre :-)
Ale bledow, jakie popelnilem, jestem swiadomy i w nastepnym podejsciu
postaram sie nie powtorzyc :-)
Wszystkim bardzo dziekuje za cenne uwagi
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |