« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-07 13:10:49
Temat: KartaczeCzy zna ktoś na nie przepis?
Najlepiej ten przepis z Podróży Kulinarnych Roberta Makłowicza
Mam na nie ogromną ochotę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-07 14:25:32
Temat: Re: KartaczeNiestety nie jest to przepis Maklowicza ale moze tez bedzie dobry?
Składniki:
- 20 dużych ziemniaków,
- 50 dkg mięsa z łopatki,
- 20 dkg mąki,
- 5 dkg bułki tartej,
- boczek,
- cebula,
- 2 jaja,
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek.
15 ziemniaków zetrzeć i odsączyć, pozostałe ugotować i przepuścić przez
maszynkę.
Masę połączyć, dodać mąkę, jajo, sól i wymieszać.
Do mielonego mięsa dodać przyprawy, bułkę tartą.
Z masy ziemniaczanej wyrobić placki, włożyć nadzienie i uformować podłużne
kartacze.
Ostrożnie włożyć je do osolonej wrzącej wody i gotować około 40 minut.
Kartacze okrasić smażonym boczkiem i cebulą.
Mariolkka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-07 15:34:08
Temat: Re: Kartacze> Czy zna ktoś na nie przepis?
> Najlepiej ten przepis z Podróży Kulinarnych Roberta Makłowicza
> Mam na nie ogromną ochotę
>
>
"Kartacze"- cepeliny
(przepis pisany na kolanie, ale może to co istotne to z niego ściągniesz:
Cebulę podsmażyć, dodać do mielonego mięsa. Pomieszać. Dodać majeranek, pieprz
ziołowy, pieprz czarny, pomieszać. Ciasto.1 kg ziemniaków utrzeć, wycisnąć
DOKŁADNIE + 0,5 kg ziemniaków ugotowanych (zgnieść praską ) + 1 uduszona
cebula. Wymieszać. Dodać sól. Wymieszać.
Brać kulki, spłaszczyć, dodać nadzienie ( nabierać łyżeczką od herbaty).
Zlepić. Gotować 20 minut.
I sos do kartaczy: na maśle udusić cebulkę pokrojoną w kostkę, do tego
podgotowane grzyby pokrojone w kostkę. Sól, pieprz, na koniec dodać słodką
śmietankę i zagotować. I to wsio :-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-09 14:07:50
Temat: Re: Kartacze
> "Kartacze"- cepeliny
Niestety, kartacze to nie cepeliny tylko zachodnia (= suwalsko-bialostocka)
ich odmiana. Nie dodaje sie do ciasta gotowanych ziemniakow, do mieska nie
dodaje sie zadnej bulki (tylko mieso mielone i przyprawy, bez jajka). Gotowc
trzeba min. 30 minut w caly czas gotujacej sie wodzie bo inaczej sie
rozpadna. Ja do wody dodaje listek, sol, pieprz i ew. czosnek - jak juz to w
duzej ilosci. Podaje ze skwareczkami i cebulką. Moj ojciec robi najlepsze na
swiecie i od niego sie uczylem. Kiedys tak sie objedlismy z kolega, ze nie
moglismy sie ruszac i mowic przez jakies 2 godziny ale geby nam sie smialy
od ucha do ucha, lepiej niz po marihuanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |