« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-22 14:11:55
Temat: Keks królewkiZnalazłam w starych szpargałach przepis na to ciasto - ale nie wiem w
jakiej mniej więcej temp. piecze się keksy i ile czasu.
Pomoże mi ktoś, bo nigdy nie piekłam keksu.
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-22 18:58:10
Temat: Re: Keks królewkiDnia 2003-12-22 15:11:55 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Marynatka* skreślił te oto słowa:
> Znalazłam w starych szpargałach przepis na to ciasto - ale nie wiem w
> jakiej mniej więcej temp. piecze się keksy i ile czasu.
> Pomoże mi ktoś, bo nigdy nie piekłam keksu.
Ja ostatnio pieklam w 180 stopniach 50 minut (ale mysle ze tak od 40 minuty
trzeba kontrolowac, zeby nei przesuszyc za bardzo ciasta).
ps. Mozna prosic o przepis na Twojego keksa, bo szukam przepisu idealnego
:)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 08:29:17
Temat: Re: Keks królewkiPewnego pięknego dnia, podpisując się jako Lia
<L...@a...poczta.onet.pl>, napisałeś (aś) :
>Ja ostatnio pieklam w 180 stopniach 50 minut (ale mysle ze tak od 40 minuty
>trzeba kontrolowac, zeby nei przesuszyc za bardzo ciasta).
Dziękuję - wyszło łądne, pachnące...tylko nie wiedzieć czemu wszystkie
ciasta mi "siadają" :( Co robię źle?
Pewnie taka ze mnie kucharka :(
>ps. Mozna prosic o przepis na Twojego keksa, bo szukam przepisu idealnego
>:)
Proszę bardzo. przepis pewnie już tutaj się pojawił, albo na pewno go
znacie. Dla mnie natomiast to nowość - bo ja mam stały zestaw ciast
które piekę a ten przepis znalazłam w szpargałach.
KEKS KRÓLEWSKI
1 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
25 dag. masła
5 jajek
1 i 1/2 szkl. bakalii (rodzynki, figi, daktyle, migdały, orzechy, morele
itp)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Bakalie zalać wrzątkiem,pozostawićna 25 minut. Osączyć.
Morlele itp. pokroić na małe kawałeczki, orzechy itp. posiekać.
Obtoczyćte wszystkie bakalie w mące ziemniaczanej.
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem na pulchną masę.
Ubić pianę, dodaćdo masy i delikatnie wymieszać dosypując proszek do
pieczenia. Bakalie wymieszać z mąką i połączyćz masą.
Smacznego.
Mój keks wyszedł pięknie zarumieniony i pachnący (tylko niski jak już
pisałam)- a jak smakował - mogę napisać jutro :)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 10:10:30
Temat: Re: Keks królewkiLia napisał/a w news:1rfu881fyqctk.dlg@Lia.pyry.net:
> ps. Mozna prosic o przepis na Twojego keksa, bo szukam przepisu
> idealnego
>:)
Dla mnie idealny keks to bakalie w cieście;))
--
pozdrowienia od mips
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 14:55:00
Temat: Re: Keks królewkiDnia 2003-12-23 11:10:30 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *mips* skreślił te oto słowa:
>> ps. Mozna prosic o przepis na Twojego keksa, bo szukam przepisu
>> idealnego
>>:)
>
> Dla mnie idealny keks to bakalie w cieście;))
Takjest :) Plus lukier na wierzchu :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-23 14:56:06
Temat: Re: Keks królewkiDnia 2003-12-23 09:29:17 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Marzena F.* skreślił te oto słowa:
> Dziękuję - wyszło łądne, pachnące...tylko nie wiedzieć czemu wszystkie
> ciasta mi "siadają" :( Co robię źle?
> Pewnie taka ze mnie kucharka :(
Moze taka specyfika ciast, mi nigdy keks nie urósł w góre, ale i tak znika
szybko :)
>
>>ps. Mozna prosic o przepis na Twojego keksa, bo szukam przepisu idealnego
>>:)
>
> Proszę bardzo. przepis pewnie już tutaj się pojawił, albo na pewno go
> znacie. Dla mnie natomiast to nowość - bo ja mam stały zestaw ciast
> które piekę a ten przepis znalazłam w szpargałach.
No to jutro jeszcze takiego keksa upieke, dzieki za przepis :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-26 13:36:41
Temat: Re: Keks królewkiMarzena F. wrote:
> Dziękuję - wyszło łądne, pachnące...tylko nie wiedzieć czemu wszystkie
> ciasta mi "siadają" :( Co robię źle?
> Mój keks wyszedł pięknie zarumieniony i pachnący (tylko niski jak już
> pisałam)- a jak smakował - mogę napisać jutro :)
Pytalam tu niedawno o przyczyne zakalca i wtedy ktos mi podpowiedzial,
zeby nie mieszac zbyt dlugo maki. I rzeczywiscie - sprawdzilo sie!
Serdecznie dziekuje!
A jesli masz niski keks, to moim zdaniem dajesz za malo bakalii.
--
z zyczeniami poswiatecznymi, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-28 07:21:53
Temat: Re: Keks królewkiPewnego pięknego dnia, podpisując się jako :: Solana ::
<s...@h...com>, napisałeś (aś) :
>Pytalam tu niedawno o przyczyne zakalca i wtedy ktos mi podpowiedzial,
>zeby nie mieszac zbyt dlugo maki. I rzeczywiscie - sprawdzilo sie!
>Serdecznie dziekuje!
Muszę i ja spróbować.
>A jesli masz niski keks, to moim zdaniem dajesz za malo bakalii.
To nie tylko keks - nawet głupi Murzynek mi siada i zamiast 5-7 cm
wysokości ma ok 3 :(
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |