| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-22 12:30:44
Temat: Keks z bialek poproszePoliczylam sobie, ze po dzisiejszym pieczeniu zostanie mi 7-8 bialek. Ktos
na grupie podawal przepis na keks z bialek i wydaje mi sie, ze nie jest to
zaden z przepisow ktore znalazlam w googlach. Czy moge prosic o sprawdzony
przepis na dobry keks z bialek, dosc pilnie jesli mozna...
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-22 12:49:04
Temat: Re: Keks z bialek poproszeUżytkownik "A.L. napisała:
> Czy moge prosic o sprawdzony
> przepis na dobry keks z bialek, dosc pilnie jesli mozna...
Jeśli nie musi to być keks to polecam PIEGUSKA. Robi sie bardzo prosto, a
jest naprawde smaczny.
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. suchego maku
1 margaryna
1 łyżeczka proszu do pieczenia
szczypta soli
Białka o temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać
cukier. Następnie wsypać mąkę, mak, proszek, oraz roztopioną (ostudzoną)
margarynę. Wymieszać (ja to wszystko robie thermomixem, ale pewnie
mixer/blender wystarczy).
Przelać do prostokątnej formy (keksówki) i piec okolo 60 minut w 180
stopniach.
Ja zwykle mam problem co zrobic z tymi żółtkami co mi po piegusku zostają.
;-)
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka (szukująca się do ozdabiania twardych (poki co mam nadzieje)
pierniczkow Wkn)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 12:50:15
Temat: Re: Keks z bialek poprosze
Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cqbpcb$60n$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Policzylam sobie, ze po dzisiejszym pieczeniu zostanie mi 7-8 bialek. Ktos
> na grupie podawal przepis na keks z bialek i wydaje mi sie, ze nie jest to
> zaden z przepisow ktore znalazlam w googlach. Czy moge prosic o sprawdzony
> przepis na dobry keks z bialek, dosc pilnie jesli mozna...
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
Przepis nie mój ale ostatnio był polecany, zapisałam ze względu na te białka
Wklejam
"Mój ulubiony przepis:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru zwykłego
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki tortowej
bakalie
Ubić białka z solą. Dodać cukier, ubijać. Wlewać margarynę rozpuszczoną po
trochu na przemian z mąką. Mieszać delikatnie łyżką.
Dodać bakalie. Piec w temperaturze 200 stopni.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara"
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 13:13:04
Temat: Re: Keks z bialek poproszeAnet wrote:
>>
> Przepis nie mój ale ostatnio był polecany, zapisałam ze względu na te
> białka Wklejam
>
> "Mój ulubiony przepis:
No to pieknie, czuje sie teraz jak osiolek, ktoremu w zloby dano itd..... ;)
Przepis (piegusek czy keks) wybiore na drodze losowania, bo sama nie umiem
sie zdecydowac.
Dziekuje Wam slicznie i zycze wszystkim Wesolych i Smacznych Swiat :-*.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 13:38:17
Temat: Re: Keks z bialek poproszeUżytkownik "A.L." napisała:
>
> No to pieknie, czuje sie teraz jak osiolek, ktoremu w zloby dano itd.....
> ;)
> Przepis (piegusek czy keks) wybiore na drodze losowania, bo sama nie umiem
> sie zdecydowac.
Wiesz, w zasadzie te przepisy wygladaja tak samo - tyle ze raz dosypujesz
mak, a raz bakalie - moim zdaniem skoro nie mozesz sie zdecydowac sypnij pol
szklanki maku i dodaj bakalie ;-) IMO moze z tego wyjsc calkiem fajne
ciasto - chyba jutro wzbogace troche mojego pieguska..
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 13:44:26
Temat: Re: Keks z bialek poproszeUżytkownik "Małgorzatka+" <m...@i...pl> napisał w
wiadomości news:cqbtdf$1s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Wiesz, w zasadzie te przepisy wygladaja tak samo - tyle ze raz dosypujesz
> mak, a raz bakalie - moim zdaniem skoro nie mozesz sie zdecydowac sypnij
pol
> szklanki maku i dodaj bakalie ;-) IMO moze z tego wyjsc calkiem fajne
> ciasto - chyba jutro wzbogace troche mojego pieguska..
Wiesz, ja tez juz doszlam do tego samego wniosku, po blizszej analizie
przepisow. Mysle, ze sam piegusek bylby zbyt malo swiateczny (wyobrazam go
sobie jako babke z makiem), a taki keksik makowy moze byc fajny. Po Swietach
opowiem jak bylo :).
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-22 13:58:48
Temat: Re: Keks z bialek poproszeA ja wlasnie robie taki i z makiem i z bakaliami i jest pyszny:)))))
Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cqbtmj$1hq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Małgorzatka+" <m...@i...pl> napisał w
> wiadomości news:cqbtdf$1s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Wiesz, w zasadzie te przepisy wygladaja tak samo - tyle ze raz dosypujesz
>> mak, a raz bakalie - moim zdaniem skoro nie mozesz sie zdecydowac sypnij
> pol
>> szklanki maku i dodaj bakalie ;-) IMO moze z tego wyjsc calkiem fajne
>> ciasto - chyba jutro wzbogace troche mojego pieguska..
>
> Wiesz, ja tez juz doszlam do tego samego wniosku, po blizszej analizie
> przepisow. Mysle, ze sam piegusek bylby zbyt malo swiateczny (wyobrazam go
> sobie jako babke z makiem), a taki keksik makowy moze byc fajny. Po
> Swietach
> opowiem jak bylo :).
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 09:52:20
Temat: Re: Keks z bialek poproszeJustyna T wrote:
> A ja wlasnie robie taki i z makiem i z bakaliami i jest pyszny:)))))
Zrobilam. Pyszne. Ciasto jest wyjatkowo delikatne. Widze, ze od tej chwili
bede miala problem z zoltkami, nie z bialkami :). Z tym, ze raczej bede
piekla pieguska bez bakalii, poniewaz ciasto jest samo w sobie tak smaczne,
ze szkoda ten smak tlumic bakaliami. Jezeli juz, to w bardzo rozsadnej
ilosci.
No tak, to co by teraz upiec na Sylwestra, zeby mi zostalo z 6 bialek? ;)
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-27 10:25:26
Temat: Re: Keks z bialek poproszeUżytkownik "A.L." napisała:
> Z tym, ze raczej bede
> piekla pieguska bez bakalii, poniewaz ciasto jest samo w sobie tak
> smaczne,
> ze szkoda ten smak tlumic bakaliami.
Dokładnie. Dodałam trochę rodzynek na próbę, ale jednak wole takie
czysto-makowe. Natomiast polanie go czekolada IMO było dobrym pomysłem ;-)
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |