Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kiedy lukrować pierniczki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kiedy lukrować pierniczki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-13 10:12:14

Temat: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejeczka;-)))

Czy pierniczki muszę lukrować zaraz po upieczeniu, czy mogę jak sobie już
trochę poleżą, czyli 1-2 dni przed zjedzeniem;-))))

Na razie są twarde jak kamień i mogą służyć za broń śmiercionośną, czytałam
o wkładaniu skórek od chleba i jabłek. Ile tego mam wkładać??

Te pierniczki to mój pierniczkowy debiut i z tego co widzę to pachnie
klęską;-(((

Pozdrawiam,

Zapierniczkowana Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-13 10:51:15

Temat: Twarde piernicki bylo Re: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kaliope"

: Na razie są twarde jak kamień i mogą służyć za broń śmiercionośną,
czytałam
: o wkładaniu skórek od chleba i jabłek. Ile tego mam wkładać??

Pare lat temu zrobilam pierniczki po raz piewszy i lezaly jeszcze pare
miesiecy po swietach. Miekly tylko wtedy, jak sie je wsadzilo do goracej
kawy lub mleka. Wyladowaly w koszu. W tym roku sie zaparlam i zrobilam po
raz drugi. REWELACJA. Niestety do Swiat nie doczekaja, bo ich juz nie ma,
zostaly pozarte. Zadne twarde, a jakie pyszne. Przepis podawala Evva chyba
we wrzesniu. Wczoraj zarobilam ciasto i znowu bede piec, no bo jak to swieta
bez pierniczkow ;-)

--
Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 10:56:31

Temat: Re: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Kaliope" <k...@p...krakow.pl> wrote in message
news:9v9uvc$38n$1@news.tpi.pl...
> Hejeczka;-)))
>
> Czy pierniczki muszę lukrować zaraz po upieczeniu, czy mogę jak sobie już
> trochę poleżą, czyli 1-2 dni przed zjedzeniem;-))))

Lukruje zwykle w jakis tydzien po upieczniu - najczesciej wczesniej nie mam
czasu i robie to na ostatni moment.

>
> Na razie są twarde jak kamień i mogą służyć za broń śmiercionośną,
czytałam
> o wkładaniu skórek od chleba i jabłek. Ile tego mam wkładać??

ja wkladam chleb lub bulke, na pudelko, powiedzmy, 20x20 cm daje kromke, lub
1/3 bulki. Nieduzo. Ale i bez tego do swiat zmiekna.
>
> Te pierniczki to mój pierniczkowy debiut i z tego co widzę to pachnie
> klęską;-(((

Bedzie dobrze :-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 11:04:13

Temat: Re: Twarde piernicki bylo Re: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sylwia & Jurek" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:9va17o$r2l$1@news.tpi.pl...

> Pare lat temu zrobilam pierniczki po raz piewszy i lezaly jeszcze pare
> miesiecy po swietach. Miekly tylko wtedy, jak sie je wsadzilo do goracej
> kawy lub mleka. Wyladowaly w koszu. W tym roku sie zaparlam i zrobilam po
> raz drugi.

Hejeczka;-))))

Ja się nie będę zapierać;-((( Jeżeli nie zmiękną to koniec z pierniczkami,
zrobiłam dwie różne partie wg dwóch różnych przepisów, ale coś ta twardość
mnie wykończyła... Smakowa są za to boskie, więc będziemy zjadać twardziuchy
z ciepłym mlekiem;-))))))))))))

Pozdrawiam,

Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 11:21:45

Temat: Re: Twarde piernicki bylo Re: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9va20r$6e0$...@n...tpi.pl...
Jeżeli nie zmiękną to koniec z pierniczkami,
> zrobiłam dwie różne partie wg dwóch różnych przepisów, ale coś ta twardość
> mnie wykończyła... Smakowa są za to boskie, więc będziemy zjadać
twardziuchy
> z ciepłym mlekiem;-))))))))))))
>
No popatrz, a ja dwa lata temu zrobiłam pierniczki wg przepisu na mój
piernik, tylko dodałam więcej mąki i polukrowałam. Potem wycięłam foremkami
grube kształty i wyszły bardzo fajne. Trochę podobne do katarzynek. Świąt
oczywiście nie doczekały.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 11:32:19

Temat: Re: Twarde piernicki bylo Re: Kiedy lukrować pierniczk i?
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kaliope,
nie martw sie:))
Pierniczki na pewno bedą smaczne.
Ja w tym roku debiutowalam wedlug przepisu Waldka i pierniczki sa wspaniale.
Tylkko ze ja lukrowalam zaraz po upieczeniu i ostygnieciu - nawwet jeszcze
lekko cieple.

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 15:44:54

Temat: Re: Twarde piernicki bylo Re: Kiedy lukrować pierniczki?
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Monisiatko wrote:

> Tylkko ze ja lukrowalam zaraz po upieczeniu i ostygnieciu - nawwet jeszcze
> lekko cieple.
>

W zeszlym roku tez tak zrobilam i potem klelam w zyw kamienie. Wlasciwie
blad- nie lukrowalam a robilam w czekoladzie- pol na pol: pol sam
piernik, pol czekoladowy obsypany takim kolorowym czyms. Wygladaly
slicznie...ale jak polezaly to ta polewa popekala, stracila barwe,
posypka zaczela masowo odpadac. W sumie szkoda mi bylo bo one byly
przeznaczone na prezenty. I tak sie podobaly, smakowaly cudnie ale urody
juz tej nie mialy :(
W tym roku spróbuje odwrotnie- zrobie, zmiekna, i dopiero bede sie bawic
z czekolada, lukrem itp.
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bal pt. "Wieś tańczy i śpiewa"
Re: 7 urodziny
Śmiesznie - przepis na ciasto - polecam gorąco
Q: Suszarka do wlosow
Czy juz pieczecie torty i chlodzicie szampana?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »