« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-28 17:02:42
Temat: Kielbasa w ciescie drozdzowymWczoraj upieklem cos takiego.
Lyzke drozdzy i lyzke cukru wymieszac, dodac pol szklanki mleka,
dwie lyzki maki, wymieszac i zostawic w cieple do wyrosniecia.
Jak wyrosnie, zrobic ciasto - 3 szklanki maki krupczatki, 3 szklanki
maki tortowej, jedno srednie jajko, 5 dkg masla, sol do smaku,
wyrosniete drozdze, mleko (tyle, zeby ciasto bylo geste, okolo 1/4
szklanki).
Wyrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia. Jak zwiekszy objetosc
dwukrotnie, rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm i zawijac w nie kielbase.
Zostawic jeszcze na kilkanascie minut w cieple do wyrosniecia,
po czym upiec w srednio nagrzanym piekarniku (okolo 200 stopni) - mniej
wiecej 40 minut.
Zaraz po upieczeniu skropic lekko woda, zeby skorka byla miekka.
Mozna zjesc od razu, na goraco, albo zostawic na pozniej, jak ktos ma
duzo silnej woli -))
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |