« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-11 12:31:00
Temat: Kilka pytań !!!Witajcie mili klubowicze !!!
Mam kilka pytań, które nie dają mi spokoju, ale wiem , że mi pomożecie.
Od niedawna mam nową kuchenkę i nowiutki piekarnik (gazowy). tam gdzie
mieszkałam wcześniej była stara kuchenka i nie było mozliwości pieczenia
niczego.
Teraz już nie mam wymówki i zaczęłam wielkie pieczenie.
Powiedzcie mi proszę , czy piekarnik zawsze musi być nagrzany? Czy ciasto po
upieczeniu trzeba zaraz wyjąć czy chwilę ma tam jeszcze poleżeć? Dlaczego
moje placki podnoszą się podczas pieczenia a później równie szybko opadają ?
Moja koleżanka twierdzi, że trzeba zamykać podczas pieczenia wszystkie okna
, czy to prawda ?
Będę wdzięczna za odpowiedzi i inne rady !!!
IWONA, która już pisała na grupę.
>i...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-12 22:42:27
Temat: Re: Kilka pytań !!!
Użytkownik "Iwona" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:beprhf$k7t$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Powiedzcie mi proszę , czy piekarnik zawsze musi być nagrzany?
To zależy, co pieczesz...
> Czy ciasto po
> upieczeniu trzeba zaraz wyjąć czy chwilę ma tam jeszcze poleżeć?
Zależy jakie ciasto. Sernik może a nawet powinien poleżeć. Biszkopt
wyjmujesz od razu.
> Dlaczego
> moje placki podnoszą się podczas pieczenia a później równie szybko opadają
?
Zły przepis. Niedopieczone. Masz pecha?
> Moja koleżanka twierdzi, że trzeba zamykać podczas pieczenia wszystkie
okna
> , czy to prawda ?
Zabobon.
> Będę wdzięczna za odpowiedzi i inne rady !!!
Zacznij od przepisu na ciasto rabarbarowe Netusi. Rabarbar to już ze sklepów
znikł, ale z morelami będzie super. Nie ma szans żeby nie wyszło.
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-12 23:58:37
Temat: Re: Kilka pytań !!!> To zależy, co pieczesz...
>
> > Czy ciasto po
> > upieczeniu trzeba zaraz wyjąć czy chwilę ma tam jeszcze poleżeć?
>
> Zależy jakie ciasto. Sernik może a nawet powinien poleżeć. Biszkopt
> wyjmujesz od razu.
>
Pewnie to herezja, co piszę, ale ja nie wyjmuję, tylko zaraz po wyłączeniu
piekarnika przykrywam okrągła tacą, dopasowana do rozmiarów tortownicy i tak
zostawiam. Odkad zaczęłam tak robić, nigdy mi nie opada, jest równy, wilgotny i
bardzo łatwo ściąga się "skórkę", która powstaje na wierzchu, dzięki czemu o
wiele łatwiej go nasączyć. Oczywiście dotyczy to biszkopta do przybrania
galaretką lub kremem, a nie np. pieczonego z owocami. Wersja ulubiona przez
moją rodzinę, to wszechstronne wykorzystanie mrożonych truskawek. Nasączam
ciasto sokiem (z mrożonych, a następnie rozmrożonych truskawek) przybieram
truskawkami (nie rozmrożonymi, oczywiście) i na koniec zalewam truskawkową
galaretką.
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 09:02:33
Temat: Re: Kilka pytań !!!On Fri, 11 Jul 2003 14:31:00 +0200, "Iwona" <i...@p...onet.pl>
wrote:
>Dlaczego
>moje placki podnoszą się podczas pieczenia a później równie szybko opadają ?
Upiecz puchatka! (<bc6tgk$ipj$1@atlantis.news.tpi.pl>)
Mi tez sie wszystko wklęsa, tylko puchatek pozostaje wypukły :) Mniam!
>Moja koleżanka twierdzi, że trzeba zamykać podczas pieczenia wszystkie okna
>, czy to prawda ?
Pierwsze słysze, choć może to nie jest bez sensu.
>Będę wdzięczna za odpowiedzi i inne rady !!!
Nie trzymaj się na siłe czasu pieczenia podanego w przepisie. Obserwuj
i sprawdzaj patyczkiem czy wychodzi suchy z ciasta. Taka moja zasada:
lepiej trochę dłużej niż za krótko :)
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |