« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-14 14:44:14
Temat: Kiszona kapusta Najprostrza metoda kiszenia kapusty by my uociec. Kapuste drobno pokroic
(jakto na kiszona kapuste). W misce posypac sola (wg. uznania - niestety
robi sie to oczywiscie na oko - nie za duzo). Jak pusci sok przelozyc do
slojow (standardowo uzywane sa do tego 1.5-3 l, doziskane sprezyna -
zakrecane moga nie trzymac, bo nie wytwarza sie w nich podcisnienie, a wrecz
przeciwnie oczywiscie). Uwaga, tu najwazniejsze - w slojach kapusta musi byc
chamsko ubita, najlepiej jeszcze nasypac z czubem i docisnac wieczkiem. I to
wsio - po kilku dniach jest miodzio.
Jak uslyszalem, ze nic sie tam wiecej nie sypie, to bylem szczerze
mowiac zszokowany, bo kapusta ma wspanialy, bogaty, lekko chrzanowy smak.
Oczywiscie po nabyciu wprawy mozna kobinowac z dodawaniem nieco utartej
marchewki, selera, czy co tam.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |