| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-16 08:17:32
Temat: Kompot z czeresniWitam Grupowiczow!
Po raz pierwszy bede robic kompot z czeresni do sloikow. Mojw pytanie jest
trywialne lecz nie dla mnie. Czersnie do sloikow i zalewam goracy syropem i
zakrecam. Czy jezeli odwrocesloiki do gory dnem, to nie bede musiala ich
pasteryzowa?. Wiem, ze w przypadku goracych dzemow tak sie postepuje.
Pozdrawiam wszystkich grupowiczow
Katarzyna i 10 kg czeresni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-16 15:56:48
Temat: Re: Kompot z czeresni
Kicinscy wrote:
>
> Witam Grupowiczow!
> Po raz pierwszy bede robic kompot z czeresni do sloikow. Mojw pytanie jest
> trywialne lecz nie dla mnie. Czersnie do sloikow i zalewam goracy syropem i
> zakrecam. Czy jezeli odwrocesloiki do gory dnem, to nie bede musiala ich
> pasteryzowa?. Wiem, ze w przypadku goracych dzemow tak sie postepuje.
> Pozdrawiam wszystkich grupowiczow
> Katarzyna i 10 kg czeresni
Musisz koniecznie pasteryzowac, jesli zalewasz surowe owoce syropem.
Natiomiast gdybys nalewala do slojow juz ugotowany kompot, wrecz wrzacy,
to masz szanse, ze ci sie sloje zamkna.
Ja smakowo wole kompot z surowych owocow, zalanych slabym syropem i
pasteryzowanych. Jesli pasteryzujesz, mozesz robic rowniez kompot
niskoslodki, bez cukru.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |