Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kto robil wisnie w occie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kto robil wisnie w occie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-22 20:33:25

Temat: Kto robil wisnie w occie?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Wlasnie dryluje wisnie, ktore dostalam od sasiadow, okolo 15 litrow, i
tak sie zastanawiam, czy mozna zrobic wisnie w occie na slodko, tak, jak
sie robi sliwki czy gruszki? Czy ktos z was robil i zechce sie podzielic
przepisem czy wrazeniami? w archiwach nic nie znalazlam, moze z braku
polskiej czcionki.

Wracam po dluzszej przerwie i nie mam sily czytac tysiecy wiadomosci.
Czy skonczyly sie juz wojny z trollami?

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-22 20:50:48

Temat: linki
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3F1D9F94.AF04F76C@olypen.com...
> Wlasnie dryluje wisnie, ktore dostalam od sasiadow, okolo 15 litrow,
i
> tak sie zastanawiam, czy mozna zrobic wisnie w occie na slodko, tak,
jak
> sie robi sliwki czy gruszki?

Moge podzielic się wynikami googla, jesli masz problem z czcionką -
wyszukuje tylko z www, w grupach dyskusyjnych milczy na ten temat :)

http://www.google.com/search?num=30&hl=pl&ie=UTF-8&o
e=UTF-8&q=wi%C5%9B
nie+w+occie&lr=lang_pl

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-22 20:57:33

Temat: uzupełnienie
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


wiśnie marynowane:

http://www.google.com/search?num=30&hl=pl&ie=UTF-8&o
e=UTF-8&q=%22wi%C5
%9Bnie+marynowane%22&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl

pozdr

cherokee


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-23 02:55:31

Temat: Re: Kto robil wisnie w occie?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora


Dzieki, napewno wyprobuje.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-23 12:44:50

Temat: Re: Kto robil wisnie w occie?
Od: m...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3F1D9F94.AF04F76C@olypen.com...

> Wracam po dluzszej przerwie i nie mam sily czytac tysiecy wiadomosci.
Czy to, aby nie lekceważenie prostaczków ze Starego Kraju?
> Czy skonczyly sie juz wojny z trollami?
Tak, zagryźli wszystkich.
ninka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-23 17:13:08

Temat: Re: (OT) bo o cieście
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Jeśli dobrze pamiętam, to ty magdaleno chciałaś dostać przepis na sękacz bez
robienia go na roznie.
Dostałam przepisy od psiaciółki, może skorzystasz - twierdzi, że wychodzą i
są pyszne. Jak nie wyjdzie daj znać sama upiekę i każę jej to zjeść na
oczach..

Pozfdrawiam,
Akulka


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SĘKACZ 1

Składniki:
25 dag masła, 25 dag cukru, 6 żółtek, 5 dag migdałów, 1/2 laski wanilii, 15
dag krupczatki, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżka rumu

Masło mieszamy z cukrem na idealny puszysty krem, dodając po jednym 6 żółtek,
utarte migdały i wanilię, łyżkę rumu i obie mąki. Na końcu łączymy z ciastem
b. sztywną pianę z białek. Na dno wysmarowanej masłem tortownicy
rozprowadzamy równomiernie 2 łyżki ciasta i natychmiast wstawiamy do gorącego
pieca.
Gdy ciasto lekko się zrumieni co trwa ok. 5 min. tortownicę wyjmujemy i na
upieczoną warstwę rozprowadzamy kolejne 2 łyżki ciasta i wstawiamy do
piekarnika na kolejne 5 min.
Czynność powtarzamy do zużycia całego ciasta. Na drugi dzień sękacz polewamy
lukrem. Ciasto długo zachowuje świeżość.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SĘKACZ 2

Składniki:
1 kostka masła, 25 dag cukru, 2 cukry waniliowe, 6 jaj, 7 dag mąki
ziemniaczanej, 18 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 dag siekanych orzechów, 1 łyżka rumu lub olejek rumowy

Masło utrzeć z cukrami, ucierając dodawać żółtka, potem po jaju. Dodać po
trochu wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Pod koniec ucierania
dodać ubitą na sztywno pianę z białek, posiekane orzech, rum i delikatnie
wymieszać.
Pieczemy w tortownicy wylewając po cienkiej warstwie ciasta, używając tylko
górnego płomienia.
Kiedy jedna warstwa się zarumieni wylewamy następną, aż do wyczerpania ciasta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SĘKACZ 3~- teen przepis jest tradycyjny na rożnie

Składniki:
40 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki cukru pudru waniliowego, 35 łyżek mąki
pszennej (przesianej), 40 jaj, 20 łyżek masła topionego, 1/2 l śmietanki
kremowej, 60 dag migdałów, kilka lasek cynamonu

Do wykonania sękacza potrzebny jest rożen i metalowy wałek o średnicy z
jednej strony ok. 7 cm, a z drugiej strony ok. 15 cm. Wałek owija się
papierem, a następnie sznurkiem, raz przy razie, zostawiając nie owinięte
kawałki na początku i na końcu. Watek umieszcza się na rożnie tak, aby nie
spadł podczas pieczenia, ustawiając rożen nie bardzo blisko ognia, aby masa
sękaczowa nie spaliła się.
W dużej misce lub garnku przyrządzić ciasto w następującej kolejności: żółtka
utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym, wlać roztopione masło,
wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
Następnie ubić pianę z białek i połączyć z masą, wreszcie wlać śmietankę
kremową i lekko wymieszać. Całość wystawić do chłodnego pomieszczenia.
Migdały sparzyć, obrać i wysuszyć w piekarniku.
Gdy wszystko jest przygotowane, zaczyna się kręcić rożen przy równym
umiarkowanym ogniu. Wałek musi się stale obracać. Gdy wałek dobrze się
nagrzeje, podstawić pod niego naczynie. Prawą ręką nabierać łyżką masę i
oblewać wałek, aż cały pokryje się ciastem. Gdy warstwa ciasta podrumieni
się, powtórnie polać watek ciastem. Czynność tę powtarzać tak długo, aż
warstwa ciasta na wałku będzie miała ok. 5 cm grubości. Wtedy zdjąć wałek z
ciastem z rożna i powkładać w ciasto migdały.
Następnie znów umieścić wałek na rożnie i polewać dalej ciastem pozostawiając
trochę masy na sęki. Z kolei zdjąć formę, powtykać w ciasto laski cynamonowe,
prędko umieścić wałek na rożnie, polewać cynamon masą i piec, aż się rożki
upieką. Posypać sękacz cukrem pudrem i obracać na rożnie tak długo, aż sękacz
będzie lśnić.
Sękacz zdejmuje się z rożna po przestygnięciu, ustawia się formę cieńszym
końcem na stole i wyjmuje sznurek, papier i formę. Na tacy ustawia się sękacz
grubszym końcem. Wierzch ubiera się konfiturą lub owocami i nitkami z cukru.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

(P) Ciasto cytrynowe
ogórki konserwowe
Jedzenie pizzy zmniejsza ryzyko nowotworu
gotowanie na parze
jak zrobic fasolke konserwowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »