| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-01 12:21:45
Temat: Kuchnia greckaPilof Pourgouri
Składniki:
1 cebula
2 pomidory
1 mała papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g makaronu ryżowego
1 i 1/3 szklanki ryżu
1 i ? szklanki bulionu drobiowego
sól i pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie
Posiekać cebulę. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić pomidory na
cząstki.
Paprykę oczyścić i pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulkę,
paprykę, bulion
i zagotować, aż cebulka będzie miękka. Dodać ryż, wodę i dokładnie
wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować przez około 5 minut. Dodać makaron,
pomidory i gotować, aż bulion będzie wchłonięty a ryż miękki. Dodać trochę
wody jeśli będzie konieczność.
Dodać sól i pieprz. Dokładnie zamieszać
Podawanie:
Podawać posypane kolendrą
Tzatzaki (przystawka)
Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość
czosnku, odradzamy ją wampirą, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień
Czas przygotowania: 10 minut
ilość porcji: 4
Składniki
1 litr gęstego jogurtu naturalnego
4 duże ząbki czosnku
1 duży ogórek
odrobina soku z cytryny
sól
świeży zmielony pieprz
kilka czarnych oliwek oraz liśc mięty do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z
ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem, dodać do jogurtu.
Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do
podawania
Uwagi:
Liść mięty zastąpić można ewentualnie natką piet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |