Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia japonska Czesc 3

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia japonska Czesc 3

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-16 18:56:05

Temat: Kuchnia japonska Czesc 3
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Najlepsze jest - nie odkladac, co ma sie zrobic;-))) Oto czesc 3:

Buliony - czyli podstawa japonskich zup.

Bez nich zupy po japonsku sie nie da ugotowac! Japonczycy znaja kilka
podstawowych bulionow, uzywanych zaleznie od przepisu na zupe. Oto one, ale:
mam nadzieje, ze macie gdzies zachowana czesc pierwsza!!!

Ok, jedziemy: z dashi - tak Japonczycy nazywaja te podstawowe buliony. Do
ich gotowania uzywajcie najlepiej wody mineralnej, niegazowanej - uzyskacie
lepszy smak. Podczas gotowania bulionu stojcie caly czas przy kuchni -
timing jest w kuchni japonskiej super wazny!!!

konbu - bulion: 40 gram konbu na 1 litr wody. Konbu wytrzec wilgotna
scierka, 7 - 8 godzin moczyc w zimnej wodzie (w lecie - w lodowce!). Potem
gotowac na slabym ogniu 10 minut, krotko przed zagotowaniem wyjac konbu.

katsuobushi - bulion: 40 gram katsuobushi na 1 litr wody. 5 minut gotowac,
po czym katsuobushi odcedzic.

niboshi - bulion: niboshi, to sa suszone male rybki; mozna je dostac w
sklepach azjatyckich, tez w Polsce. Proporcje i sposob gotowania, jak
katsuobushi

ichibandashi (pierwszy bulion): mieszanka konbu -bulionu i katsuobushi -
bulionu. Po wyjeciu konbu z bulionu (patrz wyzej) doprowadzic bulion do
zagotowania, dolac troche wody (100 - 150 gram), znow zagotowac, po czym
dodac katsuobushi i zostawic z boku 5 minut, by "naciagnelo", po czym
odcedzic katsuobushi.

nibandashi (drugi bulion): 10 - 15 gram odcedzonych dodatkow ichibandashi
(pierwszego bulionu) wlozyc d 1 litra wody., zagotowac, gotowac na slabym
ogniu 5 minut. Odjac polowe plynu, do rewszty dodac 40 gram katsuobushi.
Zagotowac, od razu odcedzic.

Wojtek

____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia japonska - Czesc 2
zurek
krwwa marry
Re: Zad. domowe
Chwalę ciasta...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »