| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-17 10:23:41
Temat: Kurczak Leśny na słodkoCoś takiego wczoraj smodziłem i polecam wszystkim!
2 piersi z kurczaka
około 40dag świerzych grzybków lesnych (kurki, borowiki, podgrzybki)
15 ziaren jałowca
liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego
dwie łyzki miodu jasnego wielokwiatowego lub z lipy
2 spore ząbki czosnku
sól pieprz
kostka rosołowa grzybowa
i następnie:
piersi myjemy, odsączamy i nacieramy solą z pieprzem i rozgniecionym
czosnkiem i nadgniecionymi owocami jałowca. całość odstawiamy do lodówki
na minimum 1/2 godziny. W tym czasie
Wstawiamy około 0,5 litra wody i dodajemy liść, ziele i kostke rosołową
i gotujemy na wolnym ogniu tak minimum 20 minut. Po tym czasie odcedzamy
liście i gotowy aromatyczny bulion mieszamy z miodem i odstawiamy.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki i smazymy na oliwie około 3 minuty z kazdej
strony na dość duzym ogniu. Wrzucamy grzybki zmniejszając ogień. Jak się
kurczak zarumieni to zalewamy bulionem miodowym, dusimy pod przykryciem
10 minut następnie odkrywamy i zwiększamy ogień.
Czekamy aż woda całkiem odparuje i zostanie pyszny aromatyczny i gęsty
sos miodowo ziołowy z kawałkami grzybków a w nim piersi z kurczaka,
które teraz raz za razem odwracamy zeby się nie przypaliło.
Generalnie miód się musi zkarmelizowac i obtoczyć grzybki i kurczaka.
i tyle.
mówię wam, palce lizać
pozdrawiam
emati
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |