| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-21 16:24:38
Temat: Losos po norweskuWitam,
bedac ostatnio w Norwegii jadlem w wielu hotelach lososia gotowanego
serwowanego
na zimno.
Czy ktos z was wie jak go przyrzadzic?
Mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-23 07:15:59
Temat: Re: Losos po norwesku> bedac ostatnio w Norwegii jadlem w wielu hotelach lososia gotowanego
> serwowanego
> na zimno.
> Czy ktos z was wie jak go przyrzadzic?
A jesteś absolutnie przekonany, że nie był on wędzony na ciepło ?
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 10:12:31
Temat: Re: Losos po norweskuLilly was here schrieb:
>
> > bedac ostatnio w Norwegii jadlem w wielu hotelach lososia gotowanego
> > serwowanego
> > na zimno.
> > Czy ktos z was wie jak go przyrzadzic?
>
> A jesteś absolutnie przekonany, że nie był on wędzony na ciepło ?
albo graverd lachs? Ani wędzony, ani na ciepło?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 18:26:49
Temat: Re: Losos po norwesku
>A jeste? absolutnie przekonany, że nie był on wędzony na ciepło ?
>
Tak jestem pewien.
I co dalej?
Mirek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-24 08:39:14
Temat: Re: Losos po norweskuNo to skoro jeteś przekonany :)
Nie wiem czy będzie to dokładnie to - nie opisałeś smaku, ale ja bym
kombinował tak...
Pierwsz sprawa - garnek do gotowania ryby z siatką do ryby w środku ( taki
koszyczek podłużny )
Świerzy łosoś ze skórą - można nie skrobać, skóry raczej nie jadam.
W garnku do gotowania ryb gotujemy bulion ( taki zwykły warzywny ) -
ewentualnie można skożystać z gotowców.
Do bulionu dodajemy odrobinę cukru, szkalnkę ( lub dwie zależy co kto lubi )
białego wytrawnego wina, sok z cytryny ( do smaku ), sól, pieprz, świerzą
siekaną bazylię, rozgnieciony czosnek ( też wg uznania ), gotujemy przez
chwilę ( aż bulion się przegryzie ) kładamy łososia w koszyku i gotujemy we
wrzącym bulionie ok. 10 minut.Łososia wyciągamy ( w koszyku ) schładzamy,
ściągamy skórę ( powinna łatwo zejść ), dzielimy na porcje. Sos proponuję
zrobić na bazie bulionu - odcedzamy, zagęszczamy, dodajemy śmietanę i świeży
koperek, studzimy - pamiętaj aby zbyt nie zagęszczać mąką - sos po
wystudzeniu musi być półpłynny.
Do takiej zakąski na zimno proponowałbym pieczywo serowo - czosnkowe.
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |