Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lśniąca skórka chleba - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lśniąca skórka chleba - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-21 16:07:04

Temat: Lśniąca skórka chleba - pytanie
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich.
Jak uczynić aby w wypiekanym chlebie skórka była taka lśniąca? Coś mi chodzi
pogłowie że należy posmarować żółtkiem, ale kiedy przed pieczeniem, w
trakcie, pod koniec ( w trakcie i pod koniec to pewnie nie bo żółtko zaraz
się zetnie w kontakcie z gorącym chlebem)??? A może jest jeszcze inny
sposób. Pytam o tradycyjnie wypiekane pieczywo w normalnym piekarniku a nie
w jakichś cudacznych maszynach.

Pozdrawiam
Kri$P
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-21 16:16:07

Temat: Re: Lśniąca skórka chleba - pytanie
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kri$ <u...@l...com> napisał(a):

> się zetnie w kontakcie z gorącym chlebem)??? A może jest jeszcze inny
> sposób. Pytam o tradycyjnie wypiekane pieczywo w normalnym piekarniku a nie

Jeśli wystarczy Ci taki stopień nabłyszczenia:
http://top-it.pl/~atunia/chleb-zdjecia/dsc02368.jpg
To efekt uzyskany przez najzwyklejsze posmarowanie wodą. Po zakończeniu
pieczenia wyciągasz chleb, smarujesz wodą i ponownie wstawiasz na moment do
piekarnika. Przy czym skórka chleba nie może być omączona wcześniej, czyli
jeśli chleb wyrasta w koszyczku rozrostowym i do pieca wędruje umączoną skórką
do góry, to ten patent nie zadziała.

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-21 18:09:29

Temat: Re: Lśniąca skórka chleba - pytanie
Od: "Barbara" <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dawno, dawno temu gdy moja Babcia piekla chleb, smarowala go "rozbeltanym"
bialkiem a nie zoltkiem.

Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-22 16:41:13

Temat: Re: Lśniąca skórka chleba - pytanie
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara" <v...@w...pl> napisał w wiadomości

> Dawno, dawno temu gdy moja Babcia piekla chleb, smarowala go "rozbeltanym"
> bialkiem a nie zoltkiem.

Podobny efekt uzyska sie smarujac woda.

--
Pozdrawiam
Iwona
// Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jagniecina - prosba o przepis
Kuchnia gazowa czy elektryczna ?
gorąca czekolada
Garnki INOX
Jaki sos do schabu nadziewanego śliwkami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »